BERLIN

Nafta poskupila nakon najave Saudijske Arabije da će smanjiti proizvodnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte u ponedjeljak su na londonskom tržištu porasle iznad 77 dolara za barel, nakon što je Saudijska Arabija objavila da će tijekom srpnja smanjiti proizvodnju nafte za milijun barela dnevno.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je 90 centi, na 77,03 dolara, dok je na američkom tržištu poskočila 92 centa, na 72,66 dolara.

Nakon sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+) održanog u nedjelju, Saudijska Arabija je poslije višesatnih pregovora objavila da će smanjiti svoju proizvodnju za milijun barela dnevno.

Ta mjera, koja bi prema službenom Rijadu mogla biti produžena i nakon srpnja, dolazi u trenutku kada su cijene nafte u padu zbog oslabljenog globalnog gospodarstva.

Osim kratkotrajnog rasta u travnju, cijena nafte pada već oko godinu dana. Primjerice, sredinom 2022. barel OPEC-ove nafte koštao je oko 115 dolara.

U listopadu lani OPEC, koji ima udjel na globalnom tržištu od otprilike 40 posto, odlučio je smanjiti proizvodnju za dva milijuna barela dnevno.

Za razliku od Saudijske Arabije i ostalih zemalja OPEC-a, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) bi u idućoj godini mogli donekle povećati proizvodnju.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak porastao za 56 centi, na 73,35 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom