POREČ

U nedjelju Dan otvorenih vinskih podruma u Istri

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon Vinistre i najpoznatijeg svjetskog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, u nedjelju, 28. svibnja u Istarskoj županiji će se održati još jedna tradicionalna vinska priča - 23. Dan otvorenih vinskih podruma Istre, izvijestili su u petak organizatori.

Kao i prijašnjih godina, zadnja nedjelja u svibnju i ove će godine biti rezervirana za vrhunska vina, jer će svoja vrata od 10 do 19 sati otvoriti 50 istarskih vinarija i četiri destilerije. 

Ove godine, kako najavljuju organizatori, ponovno će sudjelovati sve vinske regije Istre - sjeverna Istra s najvećim brojem vinarija, njih 19, potom Poreština s 14 vinarija, a tu su i istočna Istra, Južna Istra i Rovinjština.

"Zaviriti u vinarije, popričati s vinarima, opustiti se u idiličnoj atmosferi i uživati u istarskim vinima poseban je doživljaj. Ovo je prigoda da se kušaju odlične malvazije i terani, merloti, cabernet sauvignoni, muškati, sve popularnije kupaže, među njima i nagrađena vina s ovogodišnjeg Vinistrinog ocjenjivanja", poručio je predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre Luka Rossi, koja uz Turističku zajednicu Istarske županije i Istarsku županiju organizira ovu atraktivnu manifestaciju. 

U brojnim vinskim regijama svijeta zadnje nedjelje u svibnju tradicionalno se obilježava svjetski Dan vina.

Običaj datira još od sredine 90-tih, kad je u talijanskoj regiji Toscana krenuo ovaj, tada novi vid turističke promocije vina, koji se do danas pretvorio u globalni pokret.

Istra se priključila 1999. godine a tijekom više od 20 godina Dani otvorenih vrata vinskih podruma postali su jedan od najiščekivanijih festivala vinske kulture. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of