RIM

Oluje u Italiji teško oštetile voćnjake - udruga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oluje i poplave u najpoznatijoj talijanskoj voćarskoj regiji Emiliji-Romagni prouzročile su ogromnu i potencijalno dugoročnu štetu, poručili su poljoprivrednici, upozorivši da bi cijene voća mogle znatnije porasti.

Berba voća u regiji uz Jadransko more mogla bi biti ozbiljno ugrožena idućih četiri do pet godina, objavila je u nedjelju poljoprivredna udruga Coldiretti.

Zbog vode koja se zadržava u voćnjacima korijenje trune, objasnili su, procijenivši da je u opasnosti gotovo 15 milijuna voćaka.

Na pojedinim plantažama trebalo bi iskrčiti sve voćke i zasaditi nove, što će jako utjecati na cijene voća, poručuju iz Coldirettija.

Emilia-Romagna smatra se glavnom talijanskom voćarskom regijom gdje se uzgajaju marelice, nektarine, šljive, jabuke, kruške, kivi i jagode, podsjeća Dpa.

Ugrožena je i proizvodnja najmanje 400 tisuća tona pšenice, a polja kukuruza, suncokreta i soje u potpunosti su prekrivena debelim slojem mulja, upozoravaju iz udruge.

Golemu štetu pretrpjelo je u Emiliji-Romagni i stočarstvo, ističu u Coldirettiju, dodajući da još treba spasiti oko 250.000 goveda, svinja i ovaca.

Pored samih poplava u kojima su stradale tisuće životinja, situaciju otežavaju klizišta budući da su mnoge udaljene farme nedostupne. Tamošnjim životinjama potrebne su i hrana i voda, istaknula je udruga.

Šteta se mjeri u milijardama eura, istaknula je regionalna vlada.

U poplavama u Italiji život je izgubilo najmanje 14 ljudi, a tisuće su evakuirane, podsjeća agencija Dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of