ŽENEVA

Švicarski tužitelj ispituje državno posredovanje u preuzimanju Credit Suissea

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarski državni tužitelj otvorio je istragu o posredovanju vlade i regulatora u UBS-ovom preuzimanju Credit Suissea, upozorivši na "brojne" upitne aspekte spašavanja posrnule banke.

Tužitelj želi utvrditi jesu li vladini dužnosnici, regulatori i direktori dvije banke možda prekršili kazneni zakon dogovorom o UBS-ovom hitnom preuzimanju posrnulog Credit Suissea kako bi se spriječio kolaps švicarskog financijskog sustava.

"Brojni aspekti događaja oko Credit Suissea" zahtijevaju istragu i treba ih analizirati kako bi se "identificirala eventualna kaznena djela bi spadala u nadležnost" državnog tužitelja, stoji u priopćenju ureda, objavljenom u nedjelju.

"Ured državnog odvjetnika proaktivno pristupa svom mandatu i odgovornosti za zakonito (poslovanje) švicarskog financijskog centra i uspostavio je sustav praćenja kako bi mogao odmah reagirati na potencijalna pitanja koje spadaju u njegovu nadležnost", dodaje se.

Ured nije naznačio koje bi konkretne aspekte ugovora o spajanju mogao ispitati ni koliko bi istraga mogla trajati.

Ni UBS ni Credit Suisse nisu željeli komentirati priopćenje.

"Izjava državnog tužitelja zapanjuje", smatra profesor emeritus kaznenog prava i kriminologije na Sveučilištu u Baselu Mark Pieth, dodavši ipak da je spašavanje Credit Suissea "toliko neuobičajeno da su morali nešto reći".

Pieth nagađa da će tužitelj možda istraživati državne dužnosnike zbog kršenja odredbi o tajnosti. Predmet istrage mogla bi po njemu biti i trgovina povlaštenim informacijama, a problematičan je i otpis imovine skupine vlasnika obveznica, dodaje.

Švicarska javnost i političari izrazili su zabrinutost zbog ogromne državne potpore likvidnosti i jamstava, od gotovo 260 milijardi švicarskih franaka koje su ponudile vlada i Švicarska narodna banka.

Anketa među švicarskim ekonomistima pokazala je da gotovo polovina njih smatra da preuzimanje Credit Suissea nije bilo najbolje rješenje. Upozorili su i da je slom Credit Suissea narušio švicarsku reputaciju bankarskog središta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater