BERLIN

Oporavak potražnje za putničkim prijevozom pomogao Deutsche Bahnu u 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka željeznička tvrtka Deutsche Bahn izvijestila je da je u 2022. godini poslovala s dobiti zahvaljujući oporavku potražnje za putničkim prijevozom, ali u 2023. ponovo očekuje gubitak zbog troškova energije i ulaganja.

U 2022. poslovali su s operativnom dobiti od 1,3 milijarde eura, nakon operativnog gubitka od 1,5 milijardi eura u 2021.

Prilagođeni prihod porastao je lani na razini grupe 19,1 posto, na 56,3 milijarde eura, dosegnuvši najvišu razinu otkada je Deutsche Bahn osnovan.

Kompanija je lani prevezla oko dva milijuna putnika, za 40 posto više nego u 2021. kada su potražnju još kočile mjere suzbijanja covida 19.

Dobit je u logističkom odjelu poskočila gotovo za 50 posto, na 1,8 milijardi eura.

U ovoj godini Deutsche Bahn ponovo očekuje operativni gubitak, od milijardu eura, ukazujući na visoke cijene energije, ulaganja u infrastrukturu i podignute kamatne stope. 

"U teškom okruženju u 2023. moramo voditi računa o tome da troškove i prihode koncerna DB dovedemo u prihvatljiv odnos", izjavio je glavni financijski direktor Levin Holle.

Bruto ulaganja vjerojatno će premašiti 18 milijardi eura a neto ulaganja 8,5 milijardi eura, napominju. Neto dug vjerojatno će premašiti 33 milijarde eura, dodaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum