VARŠAVA

EU mora ograničiti ulaz ukrajinskih žitarica na domaće tržište - poljski premijer

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljska želi da Europska unija upotrijebi sve raspoložive alate kako bi ograničila ulaz ukrajinskih žitarica na tržište Unije, rekao je premijer Mateusz Marowiecki, potaknut nedovoljstvom poljoprivrednika zbog pada cijena i prodaje.

"Zahtijevamo upotrebu svih regulatornih instrumenata - kvota, carina - koji će ograničiti ili blokirati uvoz ukrajinskog žita u Poljsku", rekao je premijer Mateusz Morawiecki u srijedu na konferenciji za medije.

Poljski premijer dodao je da se sa čelnicima nekoliko zemalja koje graniče s Ukrajinom dogovorio da pišu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i traže konkretne mjere.

Ukrajina spada među najveće izvoznike žitarica u svijetu, ali ruska invazija omela je njezin izvoz preko luka na Crnom moru. Prošlo ljeto postignut je dogovor, uz posredovanje UN-a i Turske, o koridoru kako bi se osigurala opskrba zemalja na Bliskom istoku i u Africi, glavnih kupaca.

Dio ukrajinskih pošiljki preusmjeren je u međuvremenu kroz Poljsku i Rumunjsku, a neke su tu i završile putovanje. Budući da su jeftinije od uroda domaćih poljoprivrednika, pritisnule su cijene i njihovu prodaju.

Poljska će tražiti od Europske komisije da primijeni zaštitnu klauzulu na uvoz žitarica iz Ukrajine u Poljsku, rekao je ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk nakon sastanka s predstavnicima poljoprivrednika u srijedu.

Aktualna uredba o ukidanju svih uvoznih ograničenja "predviđa takvu klauzulu koja se može primijeniti u slučaju poremećaja na tržištu", rekao je ministar Kowalczyk.

Poljska će pozvati Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku i Bugarsku da povuku slične slične poteze, dodao je Kowalczyk.

Poljoprivrednici su dosadašnje prijedloge o državnoj pomoći otklonili, tvrdeći da su neadevatni.

"Dužni su nam novac za svaki hektar žitarica, gubici se moraju pokriti", rekao je Michal Kolodziejczak, utemeljitelj udruge Agrounia uoči pregovora s vladom. "Za pokrivanje tih gubitaka potrebno je barem šest milijardi zlota (1,39 milijardi dolara)", dodao je..

Iznos koji je naveo Kolodziejczak veći je 10 puta od državnog programa pomoći, uspostavljenog za pokrivanje gubitaka. Europska komisija odobrila je program u ponedjeljak.

Ministar poljoprivrede rekao je da je u pripremi još 520 milijuna zlota odštete. Polovina iznosa bit će namaknuta iz kriznih rezervi EU-a, a polovina iz poljskog proračuna. Timbe bi ukupna pomoć poljskim poljoprivrednicima dosegnula 1,12 milijardi zlota.

Poljska također želi izvesti zalihe žitarica kako bi oslobodila skladišni prostor za novu žetvu, rekao je ministar, kojeg je osiguranje moralo izvesti s poljoprivrednog sajma u Kielceu nakon žestokih reakcija poljoprivrednika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum