ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje oprezno trgovanje, kao i proteklih dana, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon dva dana blagog rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je u utorak 0,17 posto, na 2.226 bodova, a Crobex10 za 0,02 posto, na 1.266 bodova.

Tako su oba indeksa porasla dva dana zaredom, nakon što su prošloga tjedna pali više od 1,5 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexnutris, za 0,4 posto, dok su najviše pali Crobextransport i Crobexturist, za 0,3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 352 tisuće eura, što je za 417 tisuća eura manje nego dan ranije.

„Crobexi su blago porasli dva dana zaredom, no po pitanju likvidnosti situacija nije dobra. Još od prošlog ponedjeljka promet je sve slabiji, da bi jučer bio najslabiji u proteklih tjedan dana. Već prije su kompanije objavile poslovne rezultate za prošlu godinu, mnoge su najavile dividende, a posljednjih dana nema nikakvih vijesti iz kompanija”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, 117 tisuća eura, ostvaren je jučer dionicom Končara EI, a cijena joj je pritom pala 1,56 posto, na 126 eura.

Po likvidnosti je slijedila povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 36 tisuća eura, pri čemu joj je cijena stagnirala na 55 eura.

Stagnirala je i cijena dionice Zagrebačke banke, na 11,9 eura, a po prometu od 29 tisuća eura bila je treća po likvidnosti.

U skromnom trgovanju najveća dobitnica bila je dionica Ilirije, s rastom cijene za 3,17 posto, na 26 eura, dok je najviše pala cijena dionice Plave lagune, za 2,68 posto, na 290 eura.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 22 dionice, pri čemu je cijena njih osam porasla i isto toliko pala, a šest stagnirala.

„Danas očekujem slično trgovanje kao i prethodnih dana, a vidjet ćemo hoće li se nešto promijeniti po pitanju prometa”, kaže Roman Rinkovec.

I na svjetskim se burzama posljednjih dana trguje oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je jučer 0,2 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC porasli 0,1 posto.

Na Wall Streetu su, pak, u utorak burzovni indeksi blago pali. Dow Jones i S&P 500 skliznuli su 0,1, a Nasdaq indeks 0,45 posto, što je uglavnom posljedica pritiska na tehnološki sektor, odnosno dobitonosne prodaje, s obzirom da je taj sektor najveći dobitnik u prvom tromjesečju.

S druge strane, bankarski se sektor stabilizirao, nakon što je tjednima zbog propasti Silicon Valley banke bio pod pritiskom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini