ZAGREB

ZSE: Crobexi pali drugi tjedan zaredom, više od 1,5 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi pali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, uz znatno manji promet nego u tjednu ranije, što ukazuje na oprez investitora dok na svjetskim burzama vlada nesigurnost zbog rizika od nove bankarske krize.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 1,59 posto, na 2.208 bodova, a Crobex10 za 1,51 posto, na 1.261 bod. Oba indeksa oslabila su drugi tjedan zaredom.

Pritom su pali i svi sektorski indeksi, a najviše Crobexkonstrukt, za 4,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,3 milijuna eura, gotovo upola manje nego u prethodnom tjednu.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Riviere, 467 tisuća eura, a cijena joj je pala 2,63 posto, na 4,44 eura.

Slijedila je povlaštena dionica Adrisa, sa 443 tisuće eura prometa, pri čemu je pojeftinila 3,21 posto, na 54,2 eura.

Znatniji promet imala je i dionica Zagrebačke banke, 377 tisuća eura, a cijena joj je oslabila 1,66 posto, na 11,85 eura.

U fokusu investitora bila je i dionica Turisthotela, kojom je ostvareno 325 tisuća eura prometa, dok joj je cijena pala 0,83 posto, na 595 eura.

Kompanije najavljuju dividende

Na ZSE vlada oprez, kao i na svjetskim burzama, na kojima je trgovanje vrlo nestabilno, dok globalne središnje banke i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, a investitori s nelagodom prate bankarski sektor.

Nakon što je prošlog vikenda spašena posrnula švicarska banka Credit Suisse, koju će preuzeti UBS, u petak je zabilježen pritisak na cijenu dionice Deutsche banka. 

Tako čak ni najave o isplati dividendi domaćih kompanija nisu uspjele oraspoložiti ulagače na ZSE.

HT je izvijestio da Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini da se dio neto dobiti od 86,6 milijuna eura isplati kao dividenda, što iznosi 1,1 euro po dionici (8,29 kuna) i više je za 3,6 posto u odnosu na lani isplaćenu.

Cijena dionice HT-a pala je prošloga tjedna 1,94 posto, na 25,3 eura.

Plava laguna izvijestila je, pak, da je na izvanrednoj glavnoj skupštini donesena odluka da se iz zadržane dobiti izdvaja 53 milijuna eura za isplatu redovne i povlaštene fiksne dividende. Tako će dividenda po redovnoj dionici iznositi 20,29 eura, a po povlaštenoj 20,32 eura u bruto iznosu.

Cijena dionice te turističke kompanije porasla je 3,57 posto, na 290 eura.

Arena Hospitality Group objavila je, pak, poziv za glavnu skupštinu 27. travnja na kojoj bi, između ostalog, trebala biti donijeta odluka o isplati dividende od 0,7 eura po dionici iz zadržane dobiti.

Cijena dionice te turističke kompanije pala je prošloga tjedna 1,1 posto, na 36 eura.

Nadzorni odbor Ine dao je, pak, suglasnost na prijedlog Uprave da se iz lanjske dobiti isplati za dividendu 200 milijuna eura ili 20 eura po dionici, što je za 53 posto više nego prošle godine. Cijena dionice Ine stagnirala je na 446 eura.

Među likvidnijima, najveća gubitnica bila je prošloga tjedna dionica Ingre, čija je cijena pala gotovo 5 posto, na 2,3 eura.

Najveća je dobitnica, pak, bila dionica Meritus ulaganja, sa skokom cijene za 13 posto, na 165 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je njih 16 poskupjelo, 30 pojeftinilo, a 10 nije zabilježilo promjenu cijene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini