MOSTAR

Hrvatski WDG promet traži da im se omogući preuzimanje tvornice eksploziva Vitezita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stečajni upravitelji i hrvatska tvrtka WDG promet Zagreb pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da omoguće  WDG-u preuzimanje posrnule tvornice eksploziva Vitezit iz Središnje Bosne kupljenu lani na natječaju, a nadležno ministarstvo iz BiH nije odgovorilo na pitanje koji su razlozi opstrukcije. 

Početkom prosinca WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza nakon što je njegova ponuda proglašena najboljom na međunarodnom natječaju.

U međuvremenu, Županijski sud u Travniku nije odobrio preuzimanje Vitezita uz objašnjenje da za to nisu dobili odobrenje resornog ministarstva energetike, industrije i rudarstva i Vlade Federacije BiH u čijem je vlasništvu Vitezit.

Stečaj u Vitezitu vlasti Federacije BiH pokrenule su 2019. godine.

Odvjetnik Adil Lozo, koji je u stečajnom postupku predsjednik Odbora povjeritelja, ocijenio je da sud i vlasti u Federaciji BiH nezakonito osporavaju realizaciju posla sa zagrebačkim WDG prometom o preuzimanju Vitezita.

“Sud i Vlada opstruiraju stečajni postupak – predstavnici Vlade predložili su međunarodni natječaj, a sud se bavi pitanjima koja nisu u njegovoj nadležnosti, vlasništvo nad imovinom ne daje pravo bavljenja poslom za koji su potrebna posebna odobrenja“, naveo je Lozo.

Po njegovim riječima Vitezit treba predati hrvatskoj tvrtki uz ispunjeni uvjet da su uplatili iznos od 5,5 milijuna eura. Lozo je objasnio da je odlukom Ustavnog suda BiH iz 2020. odobreno knjiženje Vitezita na ime kupca.

Ovlaštena osoba tvrtke WDG promet Matias Zubak izjavio je lokalnim medijima da tvrtka neće odustati od ulaska u posjed i pokretanja proizvodnje u Vitezitu nakon pobjede na međunarodnom natječaju.

"Platili smo cijenu koja je istaknuta i naš novac leži na Vitezitovom računu dulje od tri mjeseca. Iako nam troškovi rastu, strojevi čekaju i mi odustati nećemo", rekao je Zubak.

Dodao je da će iskoristiti sve 'pravne mehanizme i dopuštena sredstava kako bismo ušli u posjed'. Zubak je pozvao vlasti u BiH da pomognu ponovno pokrenuti proizvodnju u Vitezitu.

U tri navrata tvrtke u vlasništvu obitelji Zubak pokušavale su kupiti bivšu tvornicu eksploziva u središnjoj Bosni, a ovaj posao okončale su prošle godine.

Iz ministarstva energetike, industrije i rudarstva nisu se očitovali na upite o slučaju prodaje Vitezita.

Poslovni kompleks Vitezit izgrađen je 1950. godine u sklopu vojne namjenske industrije bivše Jugoslavije. U toj su se kompaniji proizvodile razne vrste eksploziva - nitroglicerin, plastični eksploziv, a unutar kompleksa hrvatska kompanija postala je vlasnik ispitnog poligona, strojeva i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnulog Vitezita. 


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater