KIJEV

Ukrajinsko ministarstvo očekuje znatno manji urod žitarica u 2023.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Urod žitarica u Ukrajini bit će ove godine manji vjerojatno za 16,6 posto budući da je zbog ruske invazije zasijana manja površina, a prinosi bi trebali biti slabiji zbog viših troškova, pokazala je procjena ukrajinskog ministarstva poljoprivrede.

Urod će ove godine vjerojatno iznositi 44,3 milijuna tona, u usporedbi s 53,1 milijun tona u 2022., izračunali su u ministarstvu. 

Ovogodišnja brojka mogla bi uključivati 16,6 milijuna tona pšenice, 21,7 milijuna tona kukuruza i 4,8 milijuna tona ječma, priopćilo je ministarstvo.

U 2022. Ukrajina je požnjela 20,5 milijuna tona pšenice, 25,6 milijuna tona kukuruza i 5,6 milijuna tona ječma. U 2021. godini proizvela je rekordnih 86 milijuna tona žitarica.

"Na obujam uroda utjecat će smanjena zasijana površina i prognozirani pad prosječnih prinosa zbog poskupljenja ključnih inputa", priopćilo je ministarstvo.

Ukrajinska akademija za poljoprivredne znanosti očekuje još snažniji pad uroda u ovoj godini, za 37 posto, na 34 milijuna tona, također ističući smanjenu zasijanu površinu i niže prinose.

Ministarstvo procjenjuje da su žitarice zasijane na površini od 10,2 milijuna hektara, što je manje za 1,4 milijuna hektara nego u 2022.

Ozima pšenica vjerojatno je zasijana na 4,17 milijuna hektara, što bi značilo za 834 tisuće manju površinu nego u 2022. Površina pod kukuruzom vjerojatno je smanjena za 451 tisuću hektara na 3,6 milijuna hektara.

Bruto proizvodnja uljarica trebala bi pak ove godine porasti za 5,5 posto, na 19,2 milijuna tona, zbog veće sjetvene površine za te unosnije kulture, prema prognozi ministarstva.

Urod sjemenki suncokreta trebao bi ove godine porasti za 3,6 posto, na 11,5 milijuna tona.

Proizvodnja uljane repice mogla bi porasti 2,7 posto, na 3,8 milijuna tona, a proizvodnja soje za milijuna tona, a soje za 14,7 posto, na 3,9 milijuna tona.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica i uljarica, ali su njezina proizvodnja i izvoz oštro pali nakon što je Rusija okupirala dio njezinog teritorija. Značajna prepreka bila je i blokada ključnih ukrajinskih luka na Crnom moru do lanjskog ljeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum