ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon jučerašnjeg rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg snažnog rasta, a dok ulagači čekaju vijesti iz domaćih kompanija, pratit će zbivanja na svjetskim burzama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u ponedjeljak 0,96 posto, na 2.132 boda i tako nadoknadio sav prošlotjedni gubitak od 0,45 posto.

Crobex10 ojačao je, pak, za 0,29 posto, na 1.238 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexturist, za 4,64 posto, dok je jedino pao Crobextransport, za 0,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 603 tisuće eura, oko 111 tisuća više nego u petak.

Najlikvidnija je bila dionica Spana, s prometom od 136 tisuća eura. Cijena joj je bila bez promjene u odnosu na petak, na 43,5 eura.

Slijedila je dionica Plave lagune, s prometom od 65 tisuća eura. Sa skokom cijene za 10,4 posto, na 276 eura, bila je među likvidnijima najveća dobitnica.

U fokusu investitora ta je turistička dionica bila jer je Uprava sazvala izvanrednu skupštinu za 23. ožujka na kojoj će se odlučivati o prijedlogu da se iz zadržane dobiti od 53,08 milijuna eura za redovnu dividendu isplati 53,07 milijuna eura, a ostatak od 12.600 eura za isplatu povlaštene fiksne dividende imateljima povlaštenih dionica.

Po tome prijedlogu, dividenda bi iznosila bruto 20,29 eura po redovnoj dionici te 20,32 eura po povlaštenoj dionici Plave lagune. Za datum isplate dividende predlaže se 21. travnja.

Znatniji promet, nešto iznad 50 tisuća eura, imala je još i dionica Zagrebačke banke, a cijena joj je ojačala za 0,82 posto, na 9,84 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Turisthotela, s padom cijene za 1,65 posto, na 595 eura.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 31 dionicom, pri čemu je cijena njih 13 porasla, devet pala i isto toliko stagnirala.

Svjetske burze pale

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale drugi trgovinski dan zaredom jer se ulagači plaše da će zbog snažnog tržišta rada američka središnja banka povećati ključne kamate na više razine nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,11 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,62, a Nasdaq indeks 1,0 posto.

„Početak tjedna obilježila je primjetna volatilnost na globalnim financijskim tržištima. Odraz je to i nadalje reakcije investitora na iznenađujuće snažno izvješće s američkog tržišta rada s kraja proteklog tjedna. Isto je, naime, uzburkalo očekivanja investitora u pogledu daljnjih koraka Feda. Stoga će u fokusu investitora tijekom dana biti intervju s čelnikom Feda Jeromeom Powellom. Pažnja investitora bit će usmjerena na njegovu retoriku i potencijalne izmjene u odnosu na stajališta iznesena tijekom prošlotjednog zasjedanja Feda”,kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,82 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,84, a pariški CAC 1,34 posto.

„Terminski indeksi za danas upućuju na pozitivno otvaranje europskih tržišta u skladu sa smanjenjem averzije prema riziku, a pozitivan sentiment očekujemo i na Zagrebačkoj burzi”, zaključuje Ana Turudić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini