NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street pao drugi dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale drugi trgovinski dan zaredom jer se ulagači plaše da će zbog snažnog tržišta rada američka središnja banka povećati ključne kamate na više razine nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,11 posto, na 33.890 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,62 posto, na 4.111 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 posto, na 11.887 bodova.

Cijene dionica pale su drugi trgovinski dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom snažnijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

U petak je objavljeno da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

Ti podaci doveli su u pitanje procjene na tržištu o daljnjem povećanju kamata američke središnje banke.

Još polovicom prošloga tjedna ulagači su se nadali da će Fed usporiti tempo povećanja kamata i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

No, procjene su se promijenile. Tako se sada na tržištu novca očekuje da će Fed i ubuduće povećavati kamate za po 0,25 postotnih bodova i da bi konačna kamata mogla dosegnuti 5,1 posto do srpnja.

„Nakon izvješća o snažnom zapošljavanju, ulagači moraju ponovno procijeniti kakvi su izgledi u vezi gospodarstva i kamata Feda”, kaže Brian Jacobsen, strateg u tvrtki Allspring Global Investments.

Stoga ulagači čekaju što će idućih dana poručiti dužnosnici Feda, uključujući i predsjednika središnje banke Jeromea Powella koji će održati govor na jednom skupu u utorak.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Premda većina njih izvješćuje o boljim nego što se očekivalo zaradama, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju pale 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,82 posto, na 7.836 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,84 posto, na 15.345 bodova, a pariški CAC 1,34 posto, na 7.137 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini