PARIZ

Francuska nudi pomoć vinarima sa zalihama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska će subvencijama pomoći vinarima da se riješe zaliha, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede, potičući ih da ih usmjere u proizvodnju alkohola.

Pad potražnje za crnim vinima posebno je teško pogodio vinare u Bordeauxu dok su proizvođači šampanjca ostvarili rekordnu prodaju.

Vlada je zato ove godine izdvojiti do 160 milijuna eura iz proračuna i pomoći Europske unije za destilaciju viška zaliha u alkohol, objavilo je ministarstvo u priopćenju u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima sektora.

Pariz se odlučio na sličan potez i prije tri godine kako bi se apsorbirao višak zaliha koje su se nagomilale zbog zatvaranja barova i restorana tijekom pandemije covida 19.

Vlada će također proučiti dugoročnije mjere za prilagodbu vinskog sektora klimatskim promjenama, potrošačkim trendovima i izvoznoj potražnji, priopćilo je ministarstvo.

Uprava u Bordeauxu osnovala je krizni odbor kako bi razmotrila dalekosežnije mjere, uključujući krčenje nekih vinograda radi suzbijanja bolesti, objavili su.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum