ZAGREB

ZSE: Protekloga tjedna Crobexi skliznuli s najviših razina u osam mjeseci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna oslabili, spustivši se s najviših razina u osam mjeseci koje su dosegnuli tjedan dana prije, dok najnoviji makroekonomski pokazatelji o potrošnji i proizvodnji ukazuju na usporavanje gospodarskog rasta.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna 0,45 posto, na 2.112 bodova, a Crobex10 za 0,76 posto, na 1.234 boda. Tako su na početku veljače glavni dionički indeksi korigirani na niže, nakon što je u siječnju Crobex indeks porastao 6,6, a Crobex10 za 6,8 posto.

Za razliku od domaćeg tržišta kapitala, na svjetskim burzama vodeći indeksi prošloga tjedna porasli, nakon što su vodeće središnje banke podigle kamatne stope u skladu s očekivanjima, probudivši nadu investitora da će uskoro biti zaustavljen ciklus agresivnog monetarnog zatezanja, s obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka. 

Inflacija i u Hrvatskoj postupno usporava, pa je tako prema prvim procjenama DZS-a u siječnju iznosila 12,7 posto na godišnjoj razini, nakon prosinačkih 13,1 posto. Međutim zadnji statistički podaci ukazuju i na usporavanje gospodarske aktivnosti u zadnjem lanjskom tromjesečju. Potrošnja u maloprodaji, naime, u prosincu je pala realno za 0,8 posto na godišnjoj razini, a industrijska proizvodnja za 2,4 posto. 

Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku protekloga tjedna bio Crobexkonstrukt, za 2,57 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, za 2,69 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 4,3 milijuna kuna, gotovo isto kao i tjedan dana ranije. Uz to, ostvareno je 322,5 tisuća eura blok prometa povlaštenom dionicom Adrisa, po cijeni od 52 eura.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Spana, 1,26 milijuna eura. Cijena joj je porasla snažnih 8,75 posto, na 43,5 eura, tako da je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Slijedila je dionica Podravke, kojom je ostvareno 454 tisuće eura prometa, a cijena joj je pala 0,63 posto, na 95 eura.

Veći promet, 390 tisuća eura, imala je još i dionica HT-a, čija je cijena kliznula 0,41 posto, na 24,3 eura.

Najveći pad cijene zabilježila je dionica Instituta IGH, za gotovo 9 posto, na 13,2 eura, dok je najviše poskupjela dionica Brodomerkura, za 61,3 posto, na 60 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 57 dionica, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 25 pala a devet stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of