LONDON

Podaci iz SAD-a podigli cijene nafte iznad 83 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara budući da su podaci iz SAD-a pokazali ubrzani tempo zapošljavanja na početku godine, potaknuvši optimistična očekivanja o potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,16 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 83,33 dolara. U gotovo istom je iznosu poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 77,18 dolara.

Trgovci su se na kraju tjedna fokusirali na podatak o zapošljavanju u SAD-u kako bi procijenili stanje u najvećem svjetskom gospodarstvu i izglede za potražnju za naftom.

Izvješće je pokazalo da su američki poslodavci neto u siječnju otvorili nešto više od pola milijuna radnih mjesta, dvostruko više nego na kraju 2022.

Rast plaća blago je pak usporio, što bi trebalo umiriti središnju banku, fokusiranu na obuzdavanje inflacije podizanjem troškova zaduživanja. Ekonomisti pak strahuju da će više kamatne stope zakočiti i gospodarstvo, a time i potražnju za naftom.

Podaci iz SAD-a potisnuli su poslijepodne u drugi plan EU-a o uvođenju embarga na ruske naftne derivate i utvrđivanje cjenovnih limita koji bi trebali Rusiji smanjiti prihod za financiranje rata u Ukrajini.

Embargo bi trebao stupiti na snagu u nedjelju, 5. veljače, a zemlje EU-a danas će nastaviti razgovore o cjenovnim limitima, nakon neuspjelog pokušaja sredinom tjedna.

"Još se ne zna kolika će biti gornja granica (cijena) i kako će je provoditi u djelo", rekao je Bill Weatherburn iz Capital Economicsa.

Kremlj je u petak priopćio da će embargo EU na ruske rafinirane naftne proizvode dodatno produbiti neravnotežu na globalnim energetskim tržištima.

Trgovci pomno prate i pokazatelje iz Kine kako bi procijenili potražnju nakon ukidanja mjera suzbijanja covida.

Analitičari ANZ-a primijetili su nagli skok prometa u 15 najvećih kineskih gradova nakon praznika lunarne Nove godine, ali kineski trgovci po njihovim riječima nisu baš bili aktivni.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 2,39 dolara, na 80,43 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini