LONDON

Cijene nafte blizu 86 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak blizu razine od 86 dolara, pritisnute naznakama snažnog ruskog izvoza i bojaznima da će središnje banke kontinuiranim podizanjem kamatnih stopa zakočiti gospodarski rast i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 27 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 86,39 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje njime trgovalo po 79,38 dolara.

Na početku ovotjedne trgovine cijene su porasle zbog napetosti na Bliskom istoku nakon napada dronom u Iranu.

Još nije jasno što se u Iranu događa, ali nema sumnje da bi potencijalna eskalacija poremetila protok sirove nafte, rekao je Stefano Grasso iz singapurskog 8VantEdgea.

Tokom dana fokus se preusmjerio na ovotjedni raspored i sjednice američke središnje banke i Europske središnje banke (ECB), koje bi, kako se očekuje, trebale ponovo podići ključne kamatne stope, za četvrtinu odnosno za polovinu postotnog boda.

Fed će objaviti odluku u srijedu, na završetku dvodnevne sjednice, a ECB u četvrtak.

Središnje banke podizanjem troškova zaduživanja pokušavaju obuzdati visoku inflaciju, ali tržišta strahuju da će time zakočiti i gospodarsku aktivnost, a time i potražnju za naftom.  

Cijene su danas pritisnule i naznake snažne ruske opskrbe, unatoč europskom embargu i cjenovnom limitu koji su ruskoj nafti uveli G7 i njihovi partneri kako bi Rusiji ograničili prihod za financiranje rata u Ukrajini.

Trgovci će ovog tjedna pozorno pratiti i sastanak ministara Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika koji će ponovo razmotriti proizvodnu politiku.

Malo je vjerojatno da će OPEC+ promijeniti politiku, ali bi mogao "iznenaditi tržišta malim rezom", rekao je naftni posrednik iz PVM-a.

OPEC je danas odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 84 centa, na 85,31 dolar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater