BERLIN

Njemačka bi do 2030. trebala uvoziti 'zeleni' vodik iz Australije - ministrica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka bi trebala početi uvoziti 'zeleni' vodik iz Australije najkasnije do 2030. godine, izjavila je u petak ministrica istraživanja Bettina Stark-Watzinger.

"Moj je cilj da prva pošiljka stigne u Njemačku najkasnije 2030.", izjavila je Stark-Watzinger na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s australskim ministrom energetike Chrisom Bowenom u Berlinu.

Njemačka će morati nastaviti uvoziti energiju, rekla je ministrica, a Australija je idealan partner.

"Puno sunca i vjetra idealni su uvjeti za proizvodnju vodika temeljenu na obnovljivim izvorima energije", objasnila je njemačka ministrica.

Njemačka i Australija zajedno promiču projekte izgradnje opskrbnog lanca za zeleni vodik.

'Zeleni' vodik proizvodi se uz upotrebu struje dobivene iz energije vjetra ili Sunca, a njemačka vlada svrstava ga među glavne izvore energije budućnosti.

EU planira do 2030. podmirivati polovinu potreba za 'zelenim' vodikom iz uvoza, a ostatak iz domaće proizvodnje. Do kraja desetljeća trebala bi proizvoditi 10 milijuna tona, a dodatnih 10 milijuna tona uvoziti, prema planu REPowerEU.

Istraživanje tvrtke Aurora Energy Research pokazalo je da bi 'zeleni' vodik iz uvoza do kraja desetljeća mogao u EU cijenom konkurirati vodiku iz domaće proizvodnje, a glavni dobavljači mogli bi biti Australija, Čile i Maroko.

Prema izračunima Aurore, proizvodni trošak po kilogramu 'zelenog' vodika iznosit će 2030. godine 3,10 eura u Australiji, Čileu i Španjolskoj, te 3,20 eura u Maroku.

U Njemačkoj trebao bi se 2030. kretati u rasponu od 3,90 do pet eura po kilogramu, pokazala je odvojena studija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater