LONDON

Cijene nafte porasle prema 89 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 89 dolara, poduprte poskupljenjem derivata u očekivanju smanjene opskrbe iz Rusije i naznakama slabljenja novog vala zaraze covidom u Kini.

Cijena barela na londonskom je tržištu nakon podneva bila viša za 1,17 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88,64 dolara. U istom je iznosu poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 82,28 dolara.

Trgovci i dalje polažu nade u brzi oporavak potražnje u Kini nakon ukidanja covid mjera, iako je njihov optimizam nakratko prigušio novi val širenja virusa.

U petak ohrabrio ih je podatak od 72-postotnom padu broja kritično bolesnih u usporedbi s najvećom ovomjesečnom razinom. Broj umrlih od covida u bolnicama smanjio se za 79 posto.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu, a stišavanje zaraze i postupna normalizacija života značili bi i oporavak gospodarstva i potražnje za gorivom.

Trgovci ističu i rast cijena dizela, kerozina i loživog ulja u očekivanju smanjene opskrbe iz Rusije nakon što G7 i njegovi saveznici početkom veljače ograniče njihove cijene.

Rusija je najavila da će početkom veljače na pet mjeseci zabraniti njihovu prodaju svim zemljama koje uvedu cjenovni limit.

Smatramo da je nafta poskupjela u prvom redu zbog naglog rasta cijena naftnih derivata, napisali su u bilješci analitičari investicijske banke JPMorgan, izdvojivši i održavanje rafinerija.

Raspoloženje je podupro i podatak da je anualizirana stopa rasta američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju iznosila 2,9 posto, nadmašivši očekivanja.

Predstavnici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera sastat će se idućeg tjedna kako bi razmotrili proizvodnu politiku. Izvori u OPEC+ ne očekuju promjene, navodi Reuters.

OPEC je odvojeno danas objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 84,47 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum