VARAŽDIN

Varaždinska županija ostvarila odlične turističke rezultate u 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Varaždinska županija lani je ostvarila odlične turističke rezultate -  21 posto više dolazaka i 35 posto više noćenja u odnosu na 2021. godinu ostvareno, dok je u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu broj noćenja lani bio 10 posto veći, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni turistički rezultati te županije.

Prema podacima iz sustava eVisitor, u 2022. godini na području Varaždinske županije ostvareno je ukupno 89.275 turističkih dolazaka i 206.575 noćenja.

"To je svakako povijesni rezultat. Važno je napomenuti i da se nastavlja trend iz 2021. godine te broj noćenja stranih turista i u 2022. godini premašuje broj noćenja koja ostvaruju domaći gosti",  naglasio je direktor županijske Turističke zajednice Goran Mališ.

Dodao je da Varaždinska županija postaje sve zanimljivija turistička destinacija na europskoj i svjetskoj razini, istaknuvši da su od inozemnih turista najviše noćenja, ukupno 24.538, ostvarili gosti iz Njemačke, a slijede Poljaci, Slovenci, Slovaci i Austrijanci.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je kako je Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice dodijelilo 240.000 eura za regionalnu te za lokalne turističke zajednice na području cijele Varaždinske županije, što 'daje veliki poticaj jačanju turizma na ovom području'.

"Uz dosadašnjih šest turističkih zajednica, prošle godine osnovane su tri nove - Sjever zagorja, Centar svijeta i Varaždinski bregi, a uz ovo povezivanje treba istaknuti i veliki broj različitih manifestacija u našoj županiji, njih 150, koje kroz cijelu godinu upotpunjuju turističku ponudu", rekla je Zagorec.

Najavila je nekoliko velikih turističkih projekata planiranih za ovu godinu.

"Uskoro prijavljujemo projekt 'Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija' koji se odnosi na tematske staze i šetnice u Arboretumu, a ide i prijava na Nacionalni plan oporavka i otpornosti unutarnjeg opremanja i rekonstrukcije bazena Minerva u Varaždinskim Toplicama", izjavila je zamjenica župana.

Dodala je da se projektira Centar za posjetitelje Gaveznica-Kameni vrh te da su pred završetkom  radovi u Centru za posjetitelje u podrumu varaždinske Županijske palače.

"Uskoro slijedi i raspisivanje javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za ovu godinu", naglasila je Zagorec, dodavši da će naglasak biti na agroturizmu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of