OVO JE BAREM NEKAKAV ODGOVOR...

Lidl objašnjava zašto su isti proizvodi najčešće skuplji u Hrvatskoj nego u Sloveniji

| Autor: Glas Istre
Pulski Lidl

Pulski Lidl


Nakon prelaska na euro u Hrvatskoj se pokrenula velika rasprava o cijenama, a posebno su u fokusu prehrambeni proizvodi.

Česte su usporedbe s drugim zemljama, pogotovo sa Slovenijom, gdje su u istim dućanima isti proizvodi jeftiniji nego u Hrvatskoj. A sve to iako je standard u Sloveniji znatno veći, što se najbolje vidi po plaćama. 

Trgovački lanac Lidl se na upit Večernjeg lista oglasio o razlikama u cijenama svojih proizvoda u ove dvije zemlje.

Ističu da na formiranje cijena u nekoj zemlji utječu mnogobrojni čimbenici, od iznosa stope PDV-a, trošarina, troškova analiza proizvoda, logističkih troškova i slično.

"U slučaju usporedbe cijena u slovenskom i hrvatskom Lidlu, stopa PDV-a na hranu u Sloveniji iznosi 9,5 posto, dok je u Hrvatskoj stopa 5 posto za dio proizvoda (kruh, svježe meso i riba, jaja, voće i povrće, jestive masti i ulja, dječja hrana, ulošci i tamponi koje čine cca 10 posto našeg ukupnog asortimana ), a za ostatak je 25 posto.

Što se tiče usporednog računa iz oba Lidla koji je objavljen u nekoliko hrvatskih medija, čak 8 od 10 proizvoda s navedenog računa iz slovenskog Lidla ima stopu poreza 9,5 posto, a u Hrvatskoj 25 posto. Radi se o razlici od čak 15,5 postotnih poena.

Nadalje, Hrvatska plaća povratnu naknadu na PET ambalažu u iznosu 0,07 eura, što se reflektira na proizvode kao što su mineralna voda i sokovi.

Kažu i da su u Sloveniji jeftiniji i benzin i dizel, što čini razliku u logističkim troškovima za dostavu robe budući da je Hrvatska, uključujući i otoke, značajno razvedenija od Slovenije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom