LONDON

Energetska kriza vjetar u leđa globanim kapacitetima za zelenu energiju - IEA

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svijet će u idućih pet godina znatno brže graditi kapacitete za proizvodnju zelene energije, potaknut zabrinutošću za opskrbu nakon ruskog napada na Ukrajinu, izvijestila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Do 2027. kapaciteti bi trebali porasti za 2.400 gigavata (GW), što odgovara današnjem ukupnom energetskom kapacitetu Kine, na 5.640 gigavata, prognozirala je IEA u godišnjim prognozama za obnovljive izvore energije.

Prognozirani novi kapaciteti veći su za 30 posto nego prije godinu dana, napominje IEA, dodavši da su zelene energetske tehnologije postale privlačnije u ovoj godini zbog visokih cijena plina i struje u globalnoj energetskoj krizi.

Dodatni su poticaj rastu političke i tržišne reforme u SAD-u, Kini i Japanu koji žele ubrzati razvoj obnovljivih izvora energije.

"Obnovljivi izvori energije širili su se ubrzanim tempom i prije globalne energetske krize, a ona ih je gurnula u izvanrednu novu fazu još bržeg rasta budući da zemlje žele kapitalizirati prednosti na području energetske sigurnosti", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

"Svijet će u idućih pet godina proizvesti istu količinu obnovljive energije kao u u prethodnih 20 godina", naglasio je Birol.

Na obnovljive izvore energije otpadat će u idućih pet godina više od 90 posto rasta globalnih proizvodnih kapaciteta, čime će prestići ugljen i postati najveći svjetski izvor električne energije do početka 2025. godine, prognozira IEA.

Globalni solarni fotonaponski kapacitet trebao bi se do 2027. gotovo utrostručiti i osgiurati vodeću poziciju na ljestvici izvora dok bi se kapacitet za proizvodnju energije iz vjetra trebao gotovo udvostručiti.

Agencija izdvaja i prognozirani 22-postotni rast potražnje za biogorivima do 2027., uz očekivani 80-postotni udio SAD-a, Kanade, Brazila i Indije u povećanju proizvodnih kapaciteta, zbog opsežnih poticaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini