ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa, oprezno trgovanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnoga dana, jer nema vijesti koje bi potaknule snažniju reakciju, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u ponedjeljak je oslabio 0,36 posto, na 1.907 bodova, a Crobex10 za 0,31 posto, na 1.128 bodova.

Time su indeksi izgubili dio prošlotjednih dobitaka, kada su ojačali oko 0,6 posto.

Svi sektorski indeksi na ZSE jučer su pali, a najviše Crobextransport, za 1,24 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,36 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje nego u petak.

Crobexi su tako pratili pad svjetskih burzovnih indeksa.

„Početak tjedna protekao je uz volatilnost na globalnim tržištima, kao odraz rastućeg geopolitičkog rizika, ovog puta zbog situacije u Kini gdje su značajno pogoršanje epidemiološke situacije i ponovna primjena restriktivnih mjera utjecali na izbijanje velikih prosvjeda protiv kineskih vlasti. Nova zatvaranja mogla bi utjecati na usporavanje kineskog gospodarstva”, objašnjava Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet na ZSE, 678 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom HT-a, čija je cijena kliznula 0,29 posto, na 173,5 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica Podravke, kojom je ostvareno 417 tisuća kuna prometa, a cijena joj je pala 1,54 posto, na 638 kuna.

Nešto veći promet, 253 tisuće kuna, ostvaren je i dionicom Vira, čija je cijena skočila za više od 6 posto, na 70 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica Luke Rijeka, s padom cijene za 6,09 posto, na 54 kune, dok je najviše porasla cijena dionice HTP Orebić, za 9,76 posto, na 90 kuna.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 36 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 17 pala, a sedam stagnirala.

„Danas bi domaći indeksi mogli nastaviti stagnirati, u skladu s vrlo skromnim prometima, a nema ni vijesti koje bi potaknule snažniju reakciju”, kaže Ana Turudić.

Azijske burze jutros porasle

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer se ulagači nadaju da bi kineske vlasti mogle popustiti stroge restriktivne mjere za suzbijanje covid virusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,00 sati u plusu 1,7 posto.

„Zbivanja u Kini će i danas biti u fokusu investitora te zasad nema jasnih smjernica za kretanje europskih indeksa, s obzirom da se špekulira da bi ipak moglo doći do određenih promjena u covid politici. I dalje se prati retorika dužnosnika središnjih banaka, a sada se ponovno naglašava potreba nastavka podizanja kamatnih stopa. U ostatku tjedna bit će u fokusu podaci o inflaciji te podaci s tržišta rada”, zaključuje Ana Turudić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini