BERLIN

Zahuktale se predbožićne kupnje u Njemačkoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predbožićna potrošnja u Njemačkoj zahuktala se proteklog 'crnog vikenda', ali malotrgovci očekuju slabije rezultate u cijeloj božićnoj sezoni zbog energetske krize, pokazuje istraživanje udruženja malotrgovca.

"Poslovanje se očito zahuktalo tijekom vikenda", izjavio je generalni direktor njemačkog udruženja trgovaca na malo HDE Stefan Genth nakon prigušenog tjedna pred 'crni petak'.

HDE očekuje da će ukupan promet u maloprodaji u studenome i prosincu premašiti 120 milijardi eura, što je realno za četiri posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Nijemci su tijekom 'crnog vikenda' razgrabili pametne telefone, božićne ukrase, veste i drugu pleteninu, nakit i poklon bonove, rekli su trgovci.

Maloprodaja u cijeloj Europe strahuje ipak da bi cjelokupna božićna sezona potrošnje mogla biti najgora u najmanje deset godina jer kupci stežu remen u uvjetima dvoznamenkastih stopa inflacije i velikih računa za potrošnju energije.

"Božićno poslovanje obilježeno je energetskom krizom. Trgovci na malo osjećaju nesigurnost potrošača", rekao je Genth.

U središtima gradova trgovci još osjećaju i utjecaj covida.

U istraživanju koje je proveo HDE više od polovine od ukupno 400 anketiranih malotrgovaca izrazilo je nezadovoljstvo razvojem prodaje u tjednu koji je započeo 21. studenoga. Zadovoljno je njih 30 posto.

Međutim, samo 20 posto, ili njih 80 optimistično je u prognozama prodaje do kraja godine, pokazala je anketa među čelnicima 400 tvrtki u segmentu maloprodaje najvećeg europskog gospodarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater