SPLIT

Brodograđevna industrija Split uložila žalbu na rješenja Trgovačkog suda u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Brodograđevna industrija Split (BIS) uložila je žalbu na prošlotjedna rješenja Trgovačkog suda u Splitu kojima su odbačeni prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, kao i Brodosplitovo povlačenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka.

U žalbi, koju potpisuje punomoćnica Katarina Šentija, navodi se kako je sud pogrešno primijenio članke stečajnog zakona, i to da se u slučaju obustave predstečajnog postupka nastavlja prethodno pokrenuti postupak temeljem prijedloga dužnika za otvaranje predstečajnog postupka, koji se sada smatra prijedlogom za otvaranje stečajnog postupka.

Šentija smatra u žalbi i da sud po obustavi prestečajnog ima obvezu pitati dužnika proizlazi li iz prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka postojanje stečajnog razloga kod dužnika te da ako se iz prijedloga za otvaranje predstečajnog razloga ne utvrdi postojanje stečajnog razloga, sud pokreće prethodni postupak.

Naime, u kolovozu je obustavljen predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split, a kako dužnik i dalje nije sposoban za plaćanje niti je ispunio obveze prema vjerovnicima, pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.

Odluka o obustavljanju predstečaja pravomoćna je postala krajem rujna rješenjem Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske da bi krajem listopada dužnik u cijelosti povukao prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, a predložio je i da se donese rješenje kojim se obustavlja stečajni postupak što je Trgovački sud proglasio nepravovremenim, odnosno nedopuštenim. 

Trgovački sud u Splitu te prijedloge je prošli tjedan odbio jer je smatrao da se prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka može povući do donošenja rješenja o otvaranju, a prijedlog je stigao nekoliko mjeseci poslije dok se obustava stečajnog postupka ne može povući jer stečajni postupak nije ni otvoren.

Za 16. prosinca zakazano je ročište na kojem će se očitovati o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i raspravljati o pretpostavkama za njegovo otvaranje nad dužnikom BIS.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter