ZAGREB

Za pomoć zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom dva milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede u petak je u javnu raspravu uputilo nacrt pravilnika o provedbi Programa pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom, za što je u ovoj godini osigurano dva milijuna kuna. 

Iz Ministarstva podsjećaju da su početkom srpnja ove godine na pašnjaku u Osekovu u Parku prirode Lonjsko polje prijavljena su prva ugibanja stoke tada nepoznatog uzroka.

Veterinarske službe su poduzele sve radnje predviđene zakonom, a nakon što je kao uzrok ugibanja potvrđena bolest bedrenica, Ministarstvo je donijelo naredbe o mjerama za sprječavanju pojave i širenje bolesti. 

Mjera zabrane odvoza, prikupljanja, iznošenja i uporabe košenih krmnih trava, koja je bila potrebna zbog sigurnosti i zdravlja, imat će dugoročan utjecaj na stočarstvo u pogođenom području, navode iz Ministarstva.

Također napominju kako uslijed naglog prelaska na novu hranidbu kod stoke može doći do niza problema, kao i do značajnog smanjenja planiranog prirasta, a skupa zamjenska hrana dodatno opterećuje proizvodnju. 

Stoga je cilj Programa pomoći uzgajivačima stoke, nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te očuvanje broja grla, ali i ostanak stanovnika na ruralnom području.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater