VODNJAN

Otvoren Istravirgin - Dani maslinovog ulja

| Autor: Hina
Boris Miletić i Marija Vučković na otvorenju Istravirgina (Snimio Daniel Sponza / Hina)

Boris Miletić i Marija Vučković na otvorenju Istravirgina (Snimio Daniel Sponza / Hina)


Ovogodišnje, 16. izdanje najprestižnijeg maslinarskog festivala u Hrvatskoj i regiji - Dani maslinovog ulja "Istravirgin" svečano je u petak navečer otvoren u Vodnjanu, a na njemu se do nedjelje predstavlja 60-ak izlagača. 

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, Grad Vodnjan je ponovno domaćin brojnim maslinarima i proizvođačima maslinovog ulja a "Istravirgin" se održava u potpuno novom ruhu, uz bogat program, na drugoj lokaciji odnosno u prostorima nekadašnje gradske škole te pod novim imenom koje dodatno naglašava značaj Istre na međunarodnoj sceni proizvodnje maslinovog ulja.

Ta će manifestacija pretvoriti Vodnjan u središte maslinarskog svijeta te hit mjesto za sve maslinare, uljare, gastronomske stručnjake i zaljubljenike u tekuće "zeleno zlato", koje je jedno od simbola istarskog poluotoka i vodnjanskog kraja, istaknuo je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je istarskim proizvođačima maslinovog ulja što se po tko zna koji put svrstavaju na prvom mjestu po kvaliteti proizvodnje ulja.

"Zajedno s njima nastojat ćemo da se ta kvaliteta, s kojom se više nitko ne može mjeriti, prepozna kao nadogradnja i kao neka nova dodatna kategorija. Put neće biti lagan ali ćemo nastojati raditi na tome", istaknula je Vučković.

Osvrnuvši se na Program ruralnog razvoja, ustvrdila je kako se proizvodnja i investicije nastavljaju bez obzira na sve krize kojima su poljoprivredni proizvođači izloženi u ovim vremenima. 

"Pred Hrvatskom je novi Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027. koji je nedavno odobren i koji nosi posebne izazove u vidu pojačanih zahtjeva za održavanje bioraznolikosti naših eko sustava, ali ostavlja dovoljno prostora za investicije, podizanje kvalitete i stvaranje nove dodane vrijednosti za diverzifikaciju ruralnog prostora", poručila je Vučković. 

Izaslanica predsjednika Republike Ana Grdović Gnip naglasila je kako se, zbog marljivog rada, znanja i vještina maslinara, danas govori kako je Istarska županija nadprosječno razvijenog gospodarstva i kako su znaci napretka vidljivi na svakom koraku.

"Maslinarstvo kao i svaka poljoprivredna djelatnost ima nezamjenjiv utjecaj na razvoj hrvatske ekonomije, posebno na očuvanje ekonomske i socijalne strukture ruralnog stanovništva, dok je ruralni prostor jedno od najvećih bogatstava kojima Hrvatska raspolaže, što su u Istri znali iskoristiti", poručila je Grdović Gnip.

Naglasivši kako su istarski maslinari i uljari odavno na svjetskoj razini potvrdili zlatni status svojeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja, istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako Istra ima puno simbola, a istarska maslina zauzima posebno mjesto.

"Ako smo po nečemu poznati u svijetu i ako netko našu regiju na najbolji način može promovirati, to su upravo naši maslinari i proizvođači maslinovog ulja. Zato, sada dolazi do izražaja politika našeg odjela za poljoprivredu koji je odavno započeo programe sufinanciranja sadnica maslina po jednom solidarnom principu u kojem su sudjelovali proizvođač, županija i jedinica lokalne samouprave", naglasio je Miletić.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter