NASTUP U POREČU

VEČER GLAZBENE ČAROLIJE: Stefan Milenković održao koncert u Eufrazijani

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Svjetski poznati violinist Stefan Milenković uz pratnju klaviristice Hilde Švan u porečkoj Eufrazijani (Snimila Vanesa Begić)

Svjetski poznati violinist Stefan Milenković uz pratnju klaviristice Hilde Švan u porečkoj Eufrazijani (Snimila Vanesa Begić)


Svjetski poznati violinist Stefan Milenković uz pratnju klaviristice Hilde Švan održao je u petak cjelovečernji koncert u porečkoj Eufrazijani, a tako je i službeno otvoreno 61. izdanje koncerata u ovom ranokršćanskom zdanju uvrštenom na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Milenković, koji ima i rovinjske korijene, budući da mu je djed bio iz Rovinja, počeo je nastupati sa svega šest godina, a više je puta nastupio u Puli, Rovinju i na ostalim istarskim lokacijama, a mnoge ga uspomene vežu za Istru.

Manifestacija Koncerti u Eufrazijani već šest desetljeća promiče klasičnu glazbu na ovim prostorima uz vrsne koncerte i izvođače.

Odabravši, unatoč svojim širokim interesima, klasičan repertoar, u toploj ljetnoj noći Milenković je oduševio publiku u porečkoj Eufrazijani.

Krenulo je Beethovenovom "Sonatom za violinu i klavir br.1" u D-duru, uslijedio je Giuseppe Tartini i "Đavolja sonata" u g-molu - u povodu 330. godišnjice rođenja ovoga skladatelja, te skladbe Saint-Saensa i Paganinija.

Beethoven je kao skladatelj i pijanist, jedan od najvećih skladatelja u povijesti glazbe koji je prenosio bečku klasiku 18. i romantizam 19. stoljeća, zbog čega ga i nazivaju "posljednjim bečkim klasičarom i prvim romantičarom", uspio stvoriti posebne glazbene svjetove, što je Milenković svojim strastvenim nastupom izvrsno dočarao.

Tartini je, ne zaboravimo, osim što je bio skladatelj, bio i violinist, tako da je tim upečatljivije kada jedan izniman violinist izvodi djela jednog iznimnog skladatelja i violinista.

Francuski skladatelj Saint-Saens bio je smatran nekom vrstom čuda od djeteta u svijetu kompozicije, a Paganini kao najveći violinist virtuoz svih vremena svojim načinom sviranja znatno je utjecao na stil violinske glazbe, a obogatio je i tehniku sviranja toga instrumenta.

Sve te njihove glazbene dionice maestralno je dočarao ovaj violinist u pratnji izvrsne pijanistice koja je bila više od korepetitora.

Sam Milenković je duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama. Godine 2002. primio je nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart. Sudjelovao je također i na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela i Yehudi Menuhina. Tijekom rata u ranim devedesetim godinama bio je prvi dječji ambasador na Balkanu. Nagrađen u Srbiji nagradama Umjetnik stoljeća i Najhumanija osoba, Stefan Milenković, kojega je New York Times nazvao "istinskim virtuozom", svirao je u nekim od najprestižnijih dvorana na svijetu. Nastupao je s uglednim orkestrima pod palicom dirigenata kao sto su Sir Neville Marriner i Lorin Maazel.

Na samom početku koncerta, nazočne su pozdravili županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica i porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater