GODIŠNJI KONCERT U SVETOM FRANJI

PULSKI OGRANAK HDGU: Vrsni glazbenici koncertnom izvedbom obilježili važne godišnjice

Sudjelovale su flautistice Nataša Dragun i Samanta Stell, klarinetist David Kumpare, gitarist Žarko Ignjatović te klaviristi Elda Krajcar Percan, Jadranka Celić Bernaz, Aleksandra Golojka, Vladimir Mlinarić i Sandro Vešligaj. Gost na koncertu bio je renomirani slovenski klarinetist Slavko Kovačič, profesor na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Mariboru

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Skupna fotografija izvođača (Snimila Leona Teodorović)

Skupna fotografija izvođača (Snimila Leona Teodorović)


Večer vrsnih glazbenika - sve redom priznatih glazbenika i glazbenih pedagoga nastupili su, kao i inače svake godine u ovom terminu, u crkvi svetog Franje na godišnjem koncertu pulskog ogranka Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Bila je to prilika da se obilježe brojne godišnjice: 30. godišnjica smrti našeg najplodnijeg skladatelja Bruna Bjelinskog, 110. obljetnica rođenja i 40. godišnjica smrti Ivane Lang, koja spada među rijetke žene skladateljice u hrvatskoj glazbi, 50. obljetnica umjetničkog stvaralaštva Bashkima Shehua, redovitog profesora u trajnom zvanju Muzičke akademije u Puli i zaslužnog pulskog kulturnjaka. Zatim, obilježena je i 330. godišnjica rođenja Giuseppea Tartinija te 170. godišnjica rođenja Philippa Scharwenke, njemačko-poljskog skladatelja, kao i 160. obljetnice rođenja velikog Debussyja.

Ovi vrsni glazbenici napravili su hommage svima njima vrsnim izvedbama, pokazujući talent, umijeće te rezultat dugogodišnjeg kvalitetnog nastupanja - a nije bilo niti za očekivati drukčije, budući da je riječ o poznatim i priznatim izvođačima.

Sudjelovale su flautistice Nataša Dragun i Samanta Stell, klarinetist David Kumpare, gitarist Žarko Ignjatović te klaviristi Elda Krajcar Percan, Jadranka Celić Bernaz, Aleksandra Golojka, Vladimir Mlinarić i Sandro Vešligaj. Gost na koncertu bio je renomirani slovenski klarinetist Slavko Kovačič, profesor na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Mariboru.

Bila je to prilika i da glazbenici pokažu raskoš zajedničkog muziciranja u sastavu manjih komornih sastava, ali i onog solističkog, što je publika nagradila toplim aplauzom. Ovaj Ogranak HDGU-a veliku pažnju posvećuje očuvanju i promidžbi djela zavičajnih skladatelja, ali općenito i hrvatskih i svjetskih poznatih skladatelja u povodu raznih obljetnica, ali i manje poznatim autorima, revalorizirajući njihovo stvaralaštvo.

Organizator koncerta bio je HDGU - Ogranak Pula, a pokrovitelj Upravni odjel za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater