PROGRAM HRVATSKE GLAZBENE MLADEŽI

MLADI ZA MLADE: Glazbena ljeta u Grožnjanu i za mladu publiku

| Autor: Mladen RADIĆ
Grožnjan (Dejan ŠTIFANIĆ)

Na grožnjanskoj lokaciji ciklusa Mladi za mlade u utorak 18. kolovoza nastupit će mladi pijanist Zvjezdan Vojvodić. Slijedi 25. kolovoza i nastup Katarine Kutnar na violini i Katarine Krpan na glasoviru, a u petak 4. rujna nastupa fagotist Matko Smolčić, dobitnik nagrade za najboljeg mladog glazbenika godine međunarodne medijske asocijacije International Classical Music Award (ICMA)

Ovogodišnji ciklus Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži (HGM) preselio je dijelom i u Grožnjan gdje se svako ljeto održavaju radionice i seminari namijenjeni edukaciji mlade publike.

Majstorski seminari

Do 12. kolovoza održavaju se majstorski seminari violine, viole, violončela i kontrabasa. Voditelji su Anđelko Krpan, Milan Čunko i Branimir Pustički iz Hrvatske te Ilin Dime Dimovski iz Makedonije. Ujedno su Anđelko Krpan i Milan Čunko, uz Mihovila Karuza, stalni voditelji i Komornog gudačkog orkestra HGM-a koji je nastao prije devet godina u okviru upravo ovih, grožnjanskih, majstorskih seminara. Orkestar okuplja mlade, perspektivne glazbenike, studente Muzičke akademije u Zagrebu, a u ljetnim mjesecima okupi i polaznike ovog renomiranog seminara koji se skoro dva desetljeća održava u svjetski poznatom Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu. Orkestar će se predstaviti zagrebačkoj publici u 10. listopada u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Mladi za mlade, a publika će ih moći poslušati kao dio novog orkestra Zagrebačkih mladih filharmoničara do kraja 2020. godine.

Koncerti

Na grožnjanskoj lokaciji ciklusa Mladi za mlade održat će se koncerti 18. kolovoza s početkom u 17 sati, 25. kolovoza i 4. rujna u dvorani Kaštel u Grožnjanu s početkom u 20 sati. U utorak 18. kolovoza nastupit će mladi pijanist Zvjezdan Vojvodić, a koncert je posvećen Arturu Benedettiju Michelangeliu, poznatom talijanskom pijanistu u okviru 50. obljetnice Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu. Drugi koncert Ciklusa održat će se 25. kolovoza i nastupit će Katarina Kutnar na violini i Katarina Krpan na glasoviru. Katarina Kutnar je dobitnica prve nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo 2016., pobjednica Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić u Samoboru 2018., te finalistica Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml 2017. Katarina Krpan poznata je pijanistica i voditeljica Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu. U petak 4. rujna 2020. u Grožnjanu će nastupiti fagotist Matko Smolčić, dobitnik nagrade za najboljeg mladog glazbenika godine međunarodne medijske asocijacije International Classical Music Award (ICMA).

Ciklus Mladi za mlade HGM-a, ustanovljen 1992., predstavlja mladoj publici izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku. Glazbenici su redom laureati natjecanja. Vrijednost programa Mladi za mlade prepoznaje i sponzorski podupire HEP.

Danas HGM u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije, HM Aktivom, Muzičkom akademijom u Zagrebu, Gradom Zagrebom, gradskim uredom za kulturu, Unison - Hrvatskim glazbenim savezom, Glazbenom mladeži Splita i Muzičkom omladinom Srbije te Ženskim klubom Lyins contesa Nera u ciklusu Mladi za mlade promovira najbolje mlade glazbenike, dobitnike raznih nagrada ili pobjednike i laureate natjecanja. Svi programi u Grožnjanu se održavaju u skladu s epidemiološkim mjerama, a koncerti se prenose putem YouTube kanala kojem se može priključiti prateći Facebook stranice Hrvatske glazbene mladeži, @jmcroatia.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum