KONCERT U PULSKOJ KATEDRALI

Akademski zbor Muzičke akademije u Puli, Mješoviti zbor i Simfonijski orkestar iz Dorstena: Glazbena sinergija oduševila brojne ljubitelje klasične glazbe

Trodijelni program u pulskoj Katedrali otvoren je praizvedbom skladbe pulskog skladatelja Branka Okmace "Regina caeli" čijom je izvedbom ravnao Domeniko Briški koji je dirigirao i izvedbom skladbe Franza Schuberta "Magnificat d 486". Nakon njega dirigentsku palicu preuzeo je Wolfgang Endrös te su dva zbora praćena simfonijskim orkestrom izvela "Messa di Glora e Credo" Gaetana Donizettija

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Dva zbora i jedan simfonijski orkestar ujedinili su protekli vikend snage u pulskoj Katedrali te oduševili publiku svojim nastupom. Na pozornici su se u petak navečer tako našli Akademski zbor Muzičke akademije u Puli, dok su iz njemačkog Dorstena u Istru stigli Mješoviti zbor confido vocale i Simfonijski orkestra confido camerata koji su nakon pulskog koncerta imali zakazan i nastup u crkvi Sv. Eufemije u Rovinju. Suradnju ova dva zbora potaknuo je i povezao ih Branko Baf, istarski iseljenik koji od 1970. živi i radi u Njemačkoj. On je kao zborovođa različitih zborova u Njemačkoj organizirao brojne suradnje s istarskim zborovima, turneje zborova i orkestara po Istri i Hrvatskoj.

Burni aplauzi

Trodijelni program u pulskoj Katedrali otvoren je praizvedbom skladbe pulskog skladatelja Branka Okmace "Regina caeli" čijom je izvedbom ravnao Domeniko Briški koji je dirigirao i izvedbom skladbe Franza Schuberta "Magnificat d 486". Nakon njega dirigentsku palicu preuzeo je Wolfgang Endrös te su dva zbora praćena simfonijskim orkestrom izvela "Messa di Glora e Credo" Gaetana Donizettija. Solisti u izvođenju Schubertove skladbe bili su sopranistica Karmen Szabo, altistica Lana Živčić, tenor Josip Krajačić i bas Cedrik Bayard. Kod izvođenja obimnog Donizettijevog djela kao solisti nastupili su sopranistica Anette Regnitter, altistica Edit Kienzl, tenor Johannes Jonas Mang i bas Cedrik Bayard.

Prodorni glasovi zboraša i zborašica, solistica i solista u pratnji simfonijskog orkestra spojili su se tako preksinoć u pulskoj Katedrali te su na kraju bez problema, zasluženo izmamili burne aplauze publike. Odnosno, moglo bi se to opisati kao jedan aplauz u nastavcima koji bi se pojačao svaki put kada se činilo da je publika potrošila dlanove. Očito je sinergija dvaju zborova malo promijenila nabolje tu nekakvu energiju koja se nije vidjela, ali se itekako osjetila. Publika se nešto osula nakon početka u kojem se tražila stolica više, ali i na kraju je ljubitelja glazbe ostalo dovoljno da zadovoljno isprate glazbenike koji su im priredili jedan ovakav koncert.

Uzvratni posjet

Dekan Muzičke akademije u Puli Dražen Košmerl zato se zahvalio publici i gostima i najavio gostovanje pulskog zbora u Njemačkoj. Ono bi se trebalo dogoditi već idućeg vikenda. Na putu za Dorsten i povratku u Hrvatsku te u suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom u Augsburgu i Salzburgu, Akademski zbor pulske Muzičke akademije održat će i koncert na kojima će izvesti djela hrvatskih skladatelja s naglaskom na istarski glazbeni krug te i na taj način doprinijeti promociji Istre i hrvatske kulture.

Također, u sklopu suradnje ovih zborova u prostoru Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Pula otvorena je izložba njemačkog umjetnika Manfreda Franza Friedricha Wimmershoffa. Njegove umjetnine predstavljaju jedinstvena djela nastala na računalu, a zatim otisnuta na platnu koja predstavljaju povezanost između budućnosti i tradicije s modernom umjetnosti. Svoju inspiraciju autor pronalazi u svakodnevnim pojavama s kojima se susreće. Motivi su priroda, hrana ali i svi ostali prikazi. Mnoga djela su ukrašena Swarovski kristalima, pravim zlatnim listićima ili svjetlucavom prašinom tako da zaista sjaje na sunčevoj svjetlosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini