pod vodstvom Denisa Modrušana

Akademski harmonikaški orkestar održao cjelovečernji koncert u crkvi sv. Franje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Snimila Vanesa BEGIĆ

Snimila Vanesa BEGIĆ


Da Pula ima vrsne harmonikaše, još jednom je potvrdio Akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji je pod vodstvom Denisa Modrušana održao cjelovečernji koncert u crkvi sv. Franje.

Ovi su mladi glazbenici priredili pravu glazbenu poslasticu publici djelima Šostakoviča, Mahlera i Marqueza.

Krenulo je tehnički zahtjevnom "Komornom simfonijom op.110a" Dmitrija Šostakoviča sa stavcima Largo, Allegro molto, Allegretto, Largo i ponovno Largo, gdje je došla do izražaja uigranost ovih glazbenika s iznimnim osjećajem za dinamiku.

Za harmonikaški je orkestar djelo priredio Denis Modrušan. Posebno su došli do izražaja elementi kontrasta koji su obilježili stvaralaštvo ovoga autora.

Modrušan je priredio i djelo Gustava Mahlera "Adagietto iz 5. simfonije", a ovaj je autor bio jedan od najznačajnijih skladatelja kasnog romantizma. Na repertoaru je bio i Marquezov "Danzon br. 2".

Arturo Márquez Navarro je meksički skladatelj orkestralne glazbe koji koristi glazbene forme i stilove svog rodnog Meksika te ih ugrađuje u svoje skladbe.

Snimila Vanesa BEGIĆSnimila Vanesa BEGIĆ

Akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli glazbeni je kolektiv kojeg čine studenti Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Orkestar je započeo s radom 1995. godine kada ga vodi Vitalij Muntjan, a od akademske godine 1996./97. orkestar vodi Denis Modrušan, te dirigenti Domeniko Briški, Miroslav Homen i Slavko Magdić.

Bogati repertoar orkestra sačinjavaju djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, a veliki dio programa sastoji se od djela majstora koji su svojim radom obilježili i obogatili harmonikašku literaturu. Mnogi nastupi održani su u sklopu značajnih glazbenih manifestacija.

Denis Modrušan, dirigent i pedagog predaje u zvanju izvanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Puli. Dugogodišnji je dirigent Akademskog harmonikaškog orkestra Muzičke akademije u Puli sa kojim je ostvario mnogobrojne nastupe i osvojio brojne nagrade. Član je prosudbenih komisija na domaćim i međunarodnim natjecanjima, te dirigent i predavač na seminarima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater