VOLIMDOKUMENTARCE.NET

Tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša: Online premijera filma "SLUČAJ MAKAVEJEV ILI SUDSKI PROCES U KINODVORANI"

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati održat će se i razgovor s redateljem Goranom Radovanovićem

Kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati održat će se i razgovor s redateljem Goranom Radovanovićem


Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu, uz online premijeru nagrađivanog dokumentarca "Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani" Gorana Radovanovića, izvješćuju iz Restarta.

- Film govori o poznatoj projekciji Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida posvećenog marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, "W.R. - Misterije organizma", koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne cannneske premijere, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja koji u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage. Temeljeći se na fascinantnom arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje, ističe se u najavi filma.

Film "Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani" pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati održat će se i razgovor s redateljem Goranom Radovanovićem koji će se moći pratiti uživo na FB stranicama BašVolimDokumentarce i Dokukino KIC.

Platforma volimokumentarce.net jedina je ekskluzivna dokumentarna Video on Demand (video na zahtjev) platforma u regiji na kojoj se nalazi pregršt domaćih, regionalnih i svjetskih dokumentarnih naslova kao i masterclass predavanja te razgovora s poznatim svjetskim i domaćim filmašima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater