PULA FILM FESTIVAL

DOPUNSKA NASTAVA Nacionalna i svjetska premijera u Puli: Politički SF triler sociološke horor tematike

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Film je redatelj posvetio dragom kolegi Ivi Gregureviću koji, nažalost, nije dočekao kraj njegovog snimanja

Najbrojnija filmska ekipa na konferenciji za novinare bila je onaona satiričnog trilera "Dopunska nastava", a riječ je o novom filmu Ivana-Gorana Viteza.

Radi se ne samo o nacionalnoj, već i o svjetskoj premijeri koja donosi priču o talačkoj krizi u školi.

Puno realnosti

- Čitam i promatram sve što se dešava oko nas, pa je upravo zbog toga film u znaku sadašnjice, ima tu puno realnosti, gdje se dotičem raznih sfera, od politike do obrazovanja te problema u društvu, a mislim da je apatija u biti naš najveći problem, kazao je Vitez osvrćući se na činjenicu da je, premda film ima mnogo likova, 90 posto podjele Vitez već imao u glavi dok ga je pisao. Istaknuo je da je odabrao fantastične glumce koji se, nažalost, ne koriste toliko često.

- Sve su to sjajni glumci, ali možda nisu iskorišteni koliko bi trebali. Ja sam od početka znao koje glumce želim za svaku pojedinačnu ulogu, naglasio je Vitez.

Jednu od glavnih uloga tumači Milivoj Beader, s ulogom oca nezadovoljnog osobnom situacijom, koji izaziva niz sukoba u školi.

- Proces rada na filmu bio je težak, iako je Hrvatska puna takvih likova, upravo kao što su ovi na filmu, ima tu dosta stvarnosti, naglasio je Beader.

Željko Königsknecht je o ulozi na filmu rekao da je potpuno drugačija od onoga što inače radi u kazalištu i što je do sada radio na filmu.

- Skoro sam odbio ulogu, no redatelj me ipak uvjerio da prihvatim. Zanimljiva je to uloga i posve drukčije iskustvo od onoga što sam do tada radio. S obzirom na našu surovu realnost, imao sam nadahnuće za rad na ulozi. Mogu reći da je ovaj film politički SF triler sociološke horor tematike, kazao je uz smijeh.

Marina Kostelac tumači ulogu majke. Ispričala je kako je Vitez došao u kazalište lutaka u kojem vodi dramsku skupinu i ponudio joj ulogu. Istaknula je kako joj je bilo ugodno raditi s njim, te da je cijeli rad na setu bio zanimljiv i vrlo nadahnut.

- Svi smo se morali izboriti za svoje mjesto u filmu, tu ima toliko uloga i glumaca, rekla je Kostelac.

Darko Janeš igra policijskog načelnika koji, kako je rekao, dobro nosi uniformu.

- Sa svoje 62 godine prvi put sam na Festivalu i to kao umirovljenik pa se nadam nagradi Breza za debitanta, imam više godina nego svi ti klinci zajedno", našalio se Janeš.

Profesora tjelesnog tumači Đorđe Kukuljica koji jedva čeka da publika pogleda ovaj film.

Scene su snimane u vrtiću, u školi, na ulici, a snimanje je trajalo 35 dana, kazao je Lutvo Mekić, direktor fotografije.

Frida Jakšić igra djevojčicu, kćer glavnoga lika i rad na filmu bio joj je jako zabavan.

- Do sada sam radila u kazalištu, a film se od rada na kazalištu najviše razlikuje po broju snimanja istih scena, dok u kazalištu do iduće izvedbe nema ponavljanja. Lijepo smo se družili na snimanju, redatelj je bio jako dobar i strpljiv prema nama. Voljela bih opet raditi na filmu, ističe simpatična Frida.

Njenog prijatelja iz školskih klupa igra Franko Pavičić koji je pravi akcijski junak.         On je pak izjavio da je živahan, ali neustrašiv, poput glavnog junaka.

U kinima u studenom

Anita Matić Delić tumači pak ulogu učiteljice, te naglasila je da su je djeca upravo doživljavala kao učiteljicu, pitala mogu li na WC i ostalo. Zaključila je kako je rad na filmu za nju bilo veliko životno iskustvo. Marko Cindrić i Petra Vukelić vele da im je bilo jako lijepo raditi na filmu.

Vitez je naglasio da film u kina dolazi 21. studenog, a prema "baš u jeku predsjedničke kampanje", čemu se veseli. Film je posvetio dragom kolegi Ivi Gregureviću koji, nažalost, nije dočekao kraj njegovog snimanja.

- Gregurević je tu glumio školskog domara, ali smo nažalost ostali bez njega tako da snimljene scene nismo mogli iskoristiti, naglasio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater