HOMMAGE SLAVNOJ GLUMICI

ALIDA VALLI: Obilježena stota godišnjica rođenja filmske dive iz Pule

Prikazan dokumentarni film "Alida" temeljen je na nikad objavljenim pismima i svjedočanstvima iz osobnih dnevnika Alide Valli. Filmski velikani kao što su Dario Argento, Roberto Benigni, Bernardo Bertolucci, Charlotte Rampling i Vanessa Redgrave otkrivaju poslovnu i privatnu osobnost višestruko nagrađivane talijanske glumice

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Na pročelju Kina Valli danas je postavljena informativna ploča s QR kodom putem koje se pametnim telefonom skeniranjem mogu preuzeti informacije o karijeri Alide Valli.

Dio je to događanja pod zajedničkim nazivom "Dani Alide Valli" koji se ovih dana događaju u organizaciji Javne ustanove Pula Film Festival u suradnji s pulskom Zajednicom Talijana, a u povodu 100. obljetnice rođenja poznate glumice, rodom Puljanke, Alide Valli.

Stotinjak filmova

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule i Arheološkim muzejom Istre, u foajeu kina koji nosi njeno ime otvorena je retrospektivna izložba s portretima i kadrovima iz najpoznatijih filmova Alide Valli čija filmografija, kroz sedam desetljeća intenzivne karijere, broji više od sto naslova.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Posebno nam je drago što smo postavili informativnu ploču putem koje će Puljani, ali i gosti saznati više o Alidi Valli, kazala je ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović. Predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich osvrnula se na program posvećen filmskoj divi rodom iz Pule, ističući veliko zadovoljstvo što jedino pulsko kino nosi ime te velike glumice.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Izložbu je proglasio otvorenom pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul, istaknuvši snažan karakter ove glumice, te činjenicu da je ostvarila sjajnu međunarodnu karijeru.

Dokumentarac

U nastavku programa je upriličena projekcija dokumentarnog filma "Alida" koji je režirao Mimmo Verdesca.

- Film je temeljen na nikad objavljenim pismima i svjedočanstvima iz osobnih dnevnika Alide Valli, upotpunjen javnim i privatnim arhivskim materijalima, u kojima brojni filmski velikani kao što su Dario Argento, Roberto Benigni, Bernardo Bertolucci, Charlotte Rampling i Vanessa Redgrave, otkrivaju poslovnu i privatnu osobnost višestruko nagrađivane talijanske glumice, kazala je Restović.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

U utorak s početkom u 19 sati u Zajednici Talijana premijerno će biti uprizorena monodrama "Grazie Alida!" u režiji Luke Juričića i izvedbi glumice Petre Bernarde Blašković, poznatih pulskih glumaca.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini