ZAGREB

Zbog rata u Ukrajini otkazuje se forum podunavskih zemalja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Četrnaest zemalja kroz koje protječe rijeka Dunav ili se nalaze u njegovoj blizini, trebale su se u listopadu okupiti na godišnjem forumu u ukrajinskom gradu Lavovu, ali zbog rata u Ukrajini vjerojatno neće biti njihovog sastanka, rekla je u srijedu osoba iz Europske komisije za Hinu.

Ukrajina ove godine predsjeda Strategijom EU-a za dunavsku regiju (EUSDR), forumom uspostavljenim 2011. godine u organizaciji Europske komisije.

“Još uvijek ne znamo, ali vjerojatno se forum uopće neće održati”, rekla je u srijedu osoba iz Europske komisije koja radi na pripremi tog sastanka.

Na forumu sudjeluju Njemačka, Austrija, Češka, Slovenija, Hrvatska, BiH, Slovačka, Mađarska, Srbija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Ukrajina i Moldavija.

Zemlje rotiraju predsjedništvo po abecednom redu. Ukrajina, na koju je Rusija izvršila invaziju 24. veljače, nastoji održati aktivnosti putem videokonferencija a posljednjih tjedana se razmatrala mogućnost da godišnji skup bude održan u nekoj susjednoj zemlji.

Zbog kompleksnosti održavanja takvog velikog sastanka, na kojem bi trebali nazočiti i ministri te povjerenica Europske komisije za kohezijsku politiku Elisa Ferreira, ta je mogućnost zasad otpala.

Grad Lavov nalazi se na zapadu Ukrajine blizu granice s Poljskom te je dosad bio pošteđen ratnih razaranja.

Europska komisija je osnovala Strategiju EU-a za dunavsku regiju kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Europskoj uniji. Devet zemalja članica i pet zemalja koje nisu članice EU-a mogu se prijavljivati za financiranje zajedničkih projekata iz zaštite okoliša, turizma i prometa novcem iz EU fondova.

Osim foruma dunavske regije postoje još i forumi alpske, baltičke, te jadransko-jonske regije koji je prošli tjedan održan u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater