LJUBLJANA

Slovenija: Janša pozvan u Europski parlament na raspravu o slobodi medija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizozemska eurozastupnica Sophie In 't Veld, koja  u Europskom parlamentu vodi skupinu za praćenje demokracije,  pozvala je slovenskog premijera Janeza Janšu da idući mjesec sa svojim suradnicima i novinarima sudjeluje u raspravi o stanju medija u Sloveniji.

Janša se u domovini susreće s optužbama novinara da kampanjom zastrašivanja preko sebi bliskih medija pokušava ugušiti kritike na račun svoje vlade te preuzeti javne medijske kuće poput Slovenske televizije i novinske agencije STA.

Na Janšin  tweet da su nedavne objave u bruxelleskom portalu Politico o atmosferi straha i samocenzuri među nezavisnim novinarima u Sloveniji  bile naručene laži koje plasira slovenska ekstremna ljevica, a članak novinarke Lili Bayer pristran, prošli je tjedan reagirala Europska komisija izjavom da su govor mržnje, prijetnje i osobni napadi na novinare neprihvatljivi.

Sophie In 't Veld je liberalna demokratkinja iz europske skupine stranaka Renew/D66.

U Europskom parlamentu, u okviru odbora LIBE koji se bavi vladavinom prava i temeljnim slobodama, vodi istraživačku  skupinu za demokraciju i medije, nastalu nakon ubojstava malteške novinarke Daphne Caruana Galizia i slovačkog novinara Jana Kuciaka.

Vodeći političari ne bi smjeli svojim izjavama poticati mržnju i nasilje, rekla je In 't Veld za Slovensku televiziju.

Zato na raspravu o  stanju i slobodi medija u Sloveniji idući mjesec poziva Janšu i njegove suradnike u vladi, ali i slovenske novinare.

Razgovori na tu temu već su pred njezinim odborom održani u vezi medijskog stanja s Maltom, Slovačkom, Bugarskom, Belgijom i drugim članicama EU-a.

"Ne zanimaju nas oznake desnica i ljevica nego činjenice, te dijalog kako bismo se upoznali sa situacijom, a nadam se da će se odazvati i vaš premijer", kazala je u razgovoru za Slovensku televiziju.

Upozorila je da je to posebno važno prije nego što Slovenija sredinom godine preuzme predsjedavanje Vijećem Europske unije.

Kazala je da je Janša pokazao divljenje za lidere kao što su bivši američki predsjednik Donald Trump i mađarski premijera Victor Orban, što nije dobra preporuka za nekog čija će zemlja uskoro predsjedavati EU-om.

"Mađarskoj prijeti postupak po 7. članku  Ugovora o Europskoj uniji, a pred sudom EU-a optužena je za brojna kršenja europskog prava. Preuzme li Slovenija 1. srpnja predsjedavanje Unijom ne želimo vidjeti takve rasprave. EU se nalazi u turbulentnom razdoblju, zato sada trebamo  smireno vodstvo u koje se možemo pouzdati, te poštovanje zajedničkih vrijednosti", kazala je nizozemska europarlamentarka za Slovensku televiziju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini