ZAGREB

Picula: U borbi za prošek, naši argumenti odnijet će pobjedu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska u dijalog s Italijom oko zaštite prošeka ulazi hladne glave i s jakim argumentima, izjavio je u petak u Zagrebu eurozastupnik Tonino Picula istaknvši kako vjeruje da će argumenti donijeti pobjedu i podsjetivši da je Komisija zauzela stav da se u slučaju prošeka i prosecca radi o dva različita proizvoda.

“U dijalog s Talijanima oko zaštite prošeka ulazimo hladne glave, dobro informirani i s jakim argumentima. Debata je dobrodošla, ali vjerujem kako će 'pobjedu' donijeti argumenti, a ne emocijama nabijeno prikupljanje jeftinih političkih bodova", rekao je Picula na okruglom stolu pod nazivom Hrvatska tradicija na europskom stolu.

"Iz svake rasprave, svakog spora, moguće je izići bez gorkog okusa u ustima – nadam se da ćemo mi izići s okusom prošeka na našima”, istaknuo je.

On je podsjetio da se prije mjesec dana u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta održalo saslušanje Michaela Scannelle iz Opće uprave Europske komisije za poljoprivredu koja je i nadležna za oznake izvornosti, pa tako i za rješavanje sporova, te da je prošek bio posebna tema.

"Talijanskim argumentima usprkos, Komisija je zauzela jasan i nedvosmislen stav da se u slučaju prošeka i prosecca radi o dva različita proizvoda, različite boje, mirisa, pakiranja i cijene, različite tradicije i običaja konzumacije te konačno, dva proizvoda koja se na policama trgovačkih lanaca i restoranskim menijima nalaze na bitno različitim mjestima. Drugim riječima, još pred mjesec dana Komisija je javno dala do znanja da smatra da su šanse za dovođenje kupaca u zabludu po pitanju prošeka i prosecca minimalne tj. zanemarive”, rekao je Picula. 

Okrugli stol o zaštiti izvornih proizvoda u Europskoj uniji organizirao je zagrebački ured zastupnika Picule, a na njemu su sudjelovali Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH, prof.dr. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Leo Gracin, predsjednik udruženja Vino Dalmacije, Ana Marušić Lisac, direktorica Biotechnicon poduzetničkog centra i Lucija Franjić, odvjetnica specijalizirana za intelektualno vlasništvo.

Državni tajnik Majdak podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede osnovalo Savjet za prošek koji će pripremiti svu potrebnu potporu za odgovaranje na pitanja koja bi se mogla pojaviti u njemu su proizvođači i svi stručnjaci koji pomažu u procesu zaštite prošeka u EU, te kako Hrvatska ima stručne, povijesne i pravne argumente za zaštitu prošeka. Na kraju procesa za koji je Majdak dodao kako vjeruje da će biti uspješan, proizvođači prošeka će dobivanjem zaštite imati pravo korištenja sredstava iz mjera ruralnog razvoja. 

“Imamo sasvim dovoljno argumenata da je bespredmetno sporiti oko prošeka. Mi stručnjaci ne možemo shvatiti kako bi netko mogao zamijeniti ova proizvoda i kako to može utjecati na plasman na tržište. U ovom je slučaju bitno i pitanje starosti, uzevši u obzir da način proizvodnje sušenjem, takozvanom passito metodom potječe iz 16. stoljeća, za razliku od prosecca koji u Italiji zauzima 66% svih proizvedenih vina i potječe iz 19 stoljeća”, rekao je profesor Maletić. 

Ana Marušić Lisac istaknula je važnost izgradnje povjerenja kupaca na tržištu i uspostave jasnog načina približavanja proizvoda potrošačima na hrvatskim, kao i na europskim policama. Naglasila je i nužnost kontrole te obrazovanja stručnih kadrova u certifikacijskim tijelima upravo kako bi se ostvarila vjerodostojnost standardiziranih postupaka kontrole. 

Odvjetnica za intelektualno vlasništvo Lucija Franjić istaknula kako dva homonima mogu egzistirati na tržištu, te da fonetička sličnost i konceptualna bliskost nisu dovoljni argumenti talijanske strane za zabranu zaštite prošeka, budući da se ona pruža na cijelom teritoriju Europske unije,  te da se potrošači trebaju podučiti o enološkim razlikama. 

”Poštivanje tradicije nas je nagnalo da napravimo novu specifikaciju, značajno postroženu od 2013. godine, s namjerom da stvorimo ozbiljan hrvatski brend. Nije moguće dodati pridjev dalmatinski i promijeniti ime, a velika je pogreška Talijana što su krenuli u konflikt s Hrvatskom. Iako imaju snažan marketing oko prosecca, oko 2 milijarde eura, dobar dio talijanskih vinara shvaća zabludu te opravdano staje na našu stranu”, naglasio je Leo Gracin, predsjednik udruženja Vino Dalmacije.

Na kraju rasprave, Picula je pozvao okupljene i da sutra dođu na organizirano slijepo kušanje prošeka i prosecca i kušanje zaštićenih hrvatskih prehrambenih proizvoda, koje će se održati od 10:30 do 14 na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, odnosno Cvjetnom trgu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater