NAJNOVIJEBRUXELLES

Nova EK suočena ponovno s odgodom jer Britanci neće imati povjerenika prije 12. prosinca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Velika Britanija će svog kandidata za Europsku komisiju imenovati najranije nakon izbora 12. prosinca, rekao je u četvrtak jedan britanski dužnosnik, što bi moglo odgoditi početak rada tog tijela. 

Taj bi potez mogao razljutiti partnere u Europskoj uniji koji žele da nova Europska komisija stupi na dužnost 1. prosinca. Prema europskim zakonima, svaka članica mora dati jednog povjerenika. 

"Pismeno smo obavijestili EU kako bismo potvrdili da nije uobičajeno da Britanija prije izbora objavljuje nominacije za međunarodna imenovanja", rekao je britanski dužnosnik. 

Britanci bi EU trebali napustiti krajem siječnja, no do tada će ostati puna članica saveza te kao takva mora imati svog povjerenika u EK-u. 

To tijelo koje će predvoditi Njemica Ursula von der Leyen trebalo je preuzeti dužnost početkom studenog, no europski zastupnici odbili su kandidate iz Francuske, Mađarske i Rumunjske, što je odgodilo dovršetak procesa imenovanja. 

Ako eurozastupnici potvrde nove kandidate, nova Komisija trebala bi s radom početi 1. prosinca, tvrde dužnosnici. 

Britansko odbijanje imenovanja povjerenika moglo bi se zaobići odlukom europskih država da se ne primjenjuju trenutna pravila, no postoji rizik da bi takvo rješenje moglo završiti na sudu. 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam