BERLIN

Njemačka očekuje dogovor u vezi proračuna za nekoliko dana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačko predsjedništvo EU-a optimistično je da će rješenje za spor u vezi višegodišnjeg proračuna EU-a i plana za oporavak biti pronađeno za nekoliko dana, što će omogućiti isplatu milijarda eura pomoći državama članicama za oporavak od pandemije, rekao je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

„U posljednjoj smo fazi pregovora, nije lako, kako svi znamo”, rekao je Maas.

„Ali apsolutno sam siguran da ćemo moći donijeti odluke u idućih par dana koje se tiču proračuna EU-a kao i plana za oporavak tako da možemo deblokirati novac”, dodao je.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Mađarska i Poljska blokirale su prošli tjedan donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom uvjetovanja isplate europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.

Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što blokiraju Varšava i Budimpešta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater