BRUXELLES

Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine - njemački ministar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za financiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u utorak u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.

Prošlog tjedna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je planove za dugoročnu obnovu Ukrajine izrađenog po modelu Europskog plana oporavka nakon pandemije covid-19.

U 2020. godini 27 članica Unije dogovorilo se da će zajedničkim zaduživanjem uzeti zajmove s niskim kamatnim stopama iz kojih će financirati gospodarski oporavak bloka nakon pandemije. 

Lindner je u utorak isključio takav pristup na sastanku u Bruxellesu gdje se razgovara o ekonomskim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

"Za Njemačku, moram jasno reći. Zajam poput Next Generation EU ne dolazi u obzir", rekao je Lindner nakon sastanka.

Njemački ministar financija ipak je otvoren za razgovore o zaduživanju kako bi se Ukrajini zajamčili zajmovi na individualnoj osnovi s državama članicama EU-a.

Von der Leyen je predstavila plan kratkoročne pomoći Ukrajini paketom od 9 milijarda eura. 

Tehničke pojedinosti za taj paket moraju se razjasniti, rekao je Lindner.

Njemačka je otvorena prema soluciji zapljene ruske imovine kako bi se iz nje financirala obnova Ukrajine, rekao je Lindner, ali tu je, naravno, potrebno razlikovati privatnu od državne imovine.

Osim toga, Europsko vijeće prihvatilo je i prijedlog slanja 500 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini.

Time se ukupna vojna pomoć EU-a za Ukrajinu penje na 2 milijarde eura. 

Ministri financija prihvatili su i privremene trgovinske mjere ukidanja carina za uvoz u EU pojedinih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda kao što su voće i povrće iz Ukrajine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum