BRUXELLES

Jourova, nakon Orbanova napada, ima puno povjerenje von der Leyen

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednica Europske komisije (EK) ima “puno povjerenje” u potpredsjednicu Veru Jourovu, koju je mađarski premijer Viktor Orban optužio za napad na mađarski narod i zatražio njezinu ostavku, objavila je u utorak glasnogovornica EK-a.  

Jourova, koja je u EK-u zadužena za vrijednosti i transparentnost, “uživa puno povjerenje predsjednice Ursuel von der Leyen”, izjavila je glasnogovornica Dana Spinant.

Jourova je u intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel izrazila zabrinutost zbog stanja demokracije u Mađarskoj.

“Gospodin Orban voli reći da gradi iliberalnu demokraciju. Ja bih rekla da on gradi bolesnu demokraciju”, rekla je Jourova.

Orban je poslao pismo Ursuli von der Leyen u kojem se žali na Jaurovu. “Njezine izjave nisu samo izravni napad na demokratski izabranu mađarsku vladu, što je postalo opće mjesto, nego i poniženje za Mađarsku i mađarski narod", stojiu Orbanovu pismu.

Izjave Jourove, koja će u srijedu predstaviti prvo izvješće EK-a o stanju vladavine prava u zemljama članicama, po Orbanu su u proturječju s ulogom EK-a kao “neutralne i objektivne institucije”.

“Oni koji krše (Lisabonski) ugovor ne mogu nastupati kao branitelji prava i europskih vrijednosti. Izjave potpredsjednice Jourove u neskladu su s njezinim mandatom, stoga je njezina ostavka nužna. U međuvremenu, mađarska vlada prekida sve bilateralne političke kontakte s njom”, napisao je Orban.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini