BRUXELLES

EU želi što tješnje odnose s Britanijom, ali rok za pregovore o budućim odnosima je iznimno kratak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zemlje članice EU-a poručile su u petak u Bruxellesu da žele uspostaviti što tješnje odnose s Velikom Britanijom kada napusti Uniju, a budući odnosi će se morati temeljiti na ravnoteži prava i obveze i pod uvjetima jednakim za sve.

"Europsko vijeće ponovno potvrđuje svoju želju da uspostavi što tješnje odnose s Ujedinjenom Kraljevinom. Budući odnosi morat će biti utemeljeni na ravnoteži prava i obveza i pod uvjetima jednakim za sve", kaže se u zaključcima sastanka na vrhu EU-a o Brexitu.
Nakon što je Konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima postalo je jasno da Velika Britanija izlazi iz EU-a 31. siječnja. Novi britanski parlament glasovat će o sporazumu o razdruživanju već u sljedeći petak.

Nakon što Velika Britanija napusti EU-u i postane treće zemlje, neće se puno promijeniti budući da do kraja godine traje prijelazno razdoblje kako bi se svima omogućila prilagodba na nove okolnosti.
Za to vrijeme trebat će ispregovarati sporazum o budućim odnosima za što obje strane pokazuju spremnost, iako je riječ o vrlo kratkom roku.
I predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je potvrdila nakon završetka summita da je riječ o "iznimno kratkom razdoblju".
"Imamo samo 11 mjeseci za pregovore, što je vrlo kratko. Tu nije riječ o pregovorima samo o trgovini, nego i obrazovanju, prometu, ribarstvu i mnogim drugim područjima", rekla je von der Leyen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini