BRUXELLES

EU postigao dogovor o novoj pomorskoj operaciji u Sredozemlju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a postigli su u ponedjeljak dogovor o uspostavi nove operacije u Sredozemlju s ciljem da se spriječi dostava oružja u Libiju.

"Postigli smo jednoglasno politički dogovor, što sam na početku sastanka smatrao nemogućim", rekao je nakon sastanka visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.
Nova operacija bi trebala započeti u ožujku kada će prestati dosadašnja operacija Sophia. Zasad nova operacija nema imena a glavni njezin cilj je osigurati da se embargo UN-a na dostavu oružja Libiji poštuje. Nadzor će se obavljati iz zraka i na moru. Za razliku od operacije Sophia koja je djelovala duž cijele libijske obale, nova operacija će se fokusirati na istočni dio Sredozemlja, kroz koji prolazi ruta za dostavu oružja.
Borrell je rekao da će i nova operacija imati zadaću obučavati libijsku obalnu stražu i mornaricu i pomagati u borbi proti krijumčara migranata.
Ako se ustanovi da nazočnost vojnih brodova potiče krijmčarenje migranata na plovilima, brodovi će biti povučeni, rekao je Borrell. Zahvaljujući tome zaključku Italija i Austrija su povukle svoje rezerve i omogućile jednoglasnu odluku.
EU je 2015. godine pokrenuo pomorsku operaciju Sophia čija je zadaća bila borba protiv krijumčara ljudi i nadzor poštivanja embarga na dostavu oružja Libiji.
Međutim, ti su brodovi dolazili u pomoć migrantima koji su na nesigurnim plovilima kretali na opasan put i to je još više poticalo migrante da krenu na taj put znajući da bi mogli biti spašeni ako nešto krene po zlu. Stoga je Austrija tražila prekid te operacije.
Iako je mandat operacije Sophia produljen do kraja ožujka ove godine, ona je od proljeća prošle godine neaktivna jer Italija nije dopuštala pristajanje brodova u njezine luke sa spašenim migrantima budući da među zemljama članicama EU-a nije bilo suglasnosti oko raspodjele tih migranata.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of