BRUXELLES

EU kaže da neće napustiti pregovore s Londonom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija je poručila da Europska unija neće napustiti pregovore o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Unije nakon brexita i ostaje predana postizanju dogovora, odbacivši unaprijed odgovornost za možebitnu propast pregovora..

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič je u ponedjeljak nakon sastanka s britanskim ministrom zaduženim za brexit Michaelom Goveom rekao da Europska unija ostaje predana postizanju sporazuma unatoč prijetnjama Londona da neće ispoštovati dio sporazuma o povlečenju iz Unije.

"EU nikada neće izazvati kraj pregovora o budućem partnerstvu između EU-a i Ujedinjenog Kraljlevstva", rekao je.

Britanska vlada ustraje na zakonu kojim briše određene članke Sporazuma o razdruživanju s Europskom unijom.

Spornim zakonom vlada u Londonu planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, a upravo to je bilo jedno od najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju.

Premijer Boris Johnson rekao je da će Britanija napustiti pregovore ako se sporazum ne postigne do sredine listopada tvrdeći da će i brexit bez sporazuma biti "dobar ishod" za Britaniju.

EU je odgovorio da se neće ustručavati poduzeti pravne korake ako bi London odlučio nastaviti s provedbom spornog zakona o britanskom unutarnjem tržištu, napomenuo je Šefčovič. 

Obje strane su istaknule da istječe vrijeme za postizanje sporazuma. Po glavnom pregovaraču EU-a Michelu Barnieru sporazum mora biti postignut najkasnije do kraja listopada.

U utorak treba početi novi krug pregovora dvije strane posvećen također spornim pitanjima ribarstva i jednakim uvjetima tržišnog natjecanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum