ZAGREB/STRASBOURG

EP osudio stanje ljudskih prava u Hong Kongu i pozvao na sankcije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europski parlament snažno je osudio u četvrtak pogoršanje stanja ljudskih prava u Hong Kongu i pozvao je na uvođenje ciljanih sankcija protiv hongkonških i kineskih dužnosnika odgovornih za gušenje ljudskih prava te na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. 

„Ako sagledamo činjenice, jasno je da represija u Hong Kongu ne popušta, upravo suprotno – 64 demokratskih i građanskih udruga je raspušteno u protekloj godini, više od 150 aktivista, novinara sjede u zatvoru, neki od njih više od godinu dana i još nisu vidjeli sudnicu“, istaknuo je Reinhard Bütikofer iz Kluba zastupnika Zelenih, suautor rezolucije o kršenju temeljnih prava u Hong Kongu.

Zajednički prijedlog rezolucije usvojen je u EP-u s 585 glasova 'za', 46 protiv i 41 suzdržanim. 

Suautorica rezolucije Isabel Santos iz grupe socijaldemokrata upozorila je da je Peking nametanjem provedbe sigurnosnog zakona u Hong Kongu raskinuo s pristupom jedna zemlja – dva sustava i pokrenuo ciklus nasilja i represije.

Zastupnici su osudili pogoršanje stanja ljudskih prava, uključujući "ozbiljna ograničavanja slobode izražavanja, udruživanja i slobode medija" i pozvali su vladu u Hong Kongu da oslobodi sve političke zatvorenike te da pusti na slobodu i odbaci sve optužbe protiv mirnih prosvjednika uhićenih u zadnjih nekoliko godina. 

Bütikofer je rekao da su posljednji slobodni mediji ugušeni i da je to situacija koja ostvaruje najgore noćne more demokrata u Hong Kongu koji su se zalagali za demokraciju. 

EP je pozvao kineske vlasti da ukinu zakon o nacionalnoj sigurnosti jer on predstavlja kršenje međunarodnih obaveza Kine.

Veliki su problem i izborna pravila u Hong Kongu kojima je većina mjesta u zakonodavstvu Hong Konga osigurana za predstavnike interesnih skupina koje su naklonjene Pekingu. 

Miriam Lexmann iz kršćanskih demokrata pozvala je čelnike EU-a na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. rekavši da se ne smiju okrenuti leđa ljudskim pravima u Kini i Hong Kongu. 

„Kina kaže da ono što se događa u Hong Kongu je unutarnje pitanje – to odbijamo, EU ima interese u Hong Kongu. Mi vidimo izazove za tamošnji narod koji se ne može koristiti osnovnim zakonom Hong Konga“, rekla je povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Stella Kyriakides.

Također, istaknula je da Kina krši svoje međunarodne sporazume, a naročito sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom koji je sklopljen prije 25 godina, a u kojemu je obećala da će na snazi biti načelo jedna zemlja – dva sustava. 

Načelo jedna zemlja – dva sustava na snazi je od 1. srpnja 1997. godine, kada je regija Hong Kong ponovno pripala Kini. Nakon što je Britanija predala Hong Kong Kinezima, sedam milijuna stanovnika je prema pravilima trebalo uživati u „visokoj razini autonomije“ i mnogim drugim političkim slobodama sve do 2047. godine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater