BRUXELLES

EK želi jamčiti pristup lijekovima po prihvatljivim cijenama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija je u srijedu usvojila farmaceutsku strategiju za Europu čiji je cilj zajamčiti  pristup inovativnim i cjenovno pristupačnim lijekovima te podržati konkurentnost, inovacijske kapacitete i održivost farmaceutske industrije u Uniji.

"Pandemija koronavirusa pokazala je da je iznimno važno ojačati naše zdravstvene sustave. U to se ubraja i dostupnost sigurnih, djelotvornih i visokokvalitetnih lijekova po pristupačnim cijenama.

Unija se trenutačno suočava s teškim gospodarskim i društvenim okolnostima, no zahvaljujući danas donesenoj strategiji Europi i Europljanima takvi će lijekovi i dalje biti dostupni", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija navodi da Europska farmaceutska strategija ima četiri glavna cilja: pacijentima zajamčiti pristup cjenovno pristupačnim lijekovima i pristupiti radu na neispunjenim zdravstvenim potrebama (npr. u području antimikrobne otpornosti, karcinoma, rijetkih bolesti); poduprijeti konkurentnost, inovativnost i održivost farmaceutske industrije EU-a te razvoj visokokvalitetnih, sigurnih, djelotvornih i ekološki prihvatljivijih lijekova; poboljšati mehanizme za pripravnost i odgovor na krizu te raditi na problemu sigurnosti opskrbe; promicati visoku razinu kvalitete, djelotvornosti i sigurnosnih standarda te tako Uniji dati snažan glas na svjetskoj razini.

Komisija najavljuje da će ispitati stratešku ovisnost Europe u proizvodnji lijekova i predložiti mjere za smanje te ovisnosti.

To može uključivati diversificiranje proizvodnje i dobavnih lanaca, osiguranje strateških zaliha i jačanje proizvodnje i investicija u Europi.

Komisija je u srijedu također objavila i akcijski plan za intelektualno vlasništvo, u kojem se spominje ubrzavanje postupka proizvodnje generičkih lijekova bez pristanka vlasnika patenta u izvanrednim situacijama.

Proizvodnjom generičkih lijekova znatno se smanjuje njihova cijena.

Ubrzani postupak je predviđen pravilima Svjetske zdravstvene organizacije i mogao bi se primjeniti u izvanrednim situacijama poput pandemije koronavirusa. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini