u tijeku od četvrtka

Posljednji dan glasanja na europskim izborima, krajnje desničarske stranke mogle bi proći bolje nego ikada

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Izbori za Europski parlament ušli su u zadnji dan glasanja u nedjelju, a tijekom četiri dana na njima je moglo sudjelovati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a.

Glasanje je u tijeku od četvrtka, kada je započelo u Nizozemskoj. U Irskoj se glasalo u petak, dok se u Češkoj glasalo dva dana - u petak i subotu.

Subota je bila izborni dan za Latviju, Maltu i Slovačku i prvi od dva dana izbora za Italiju i Estoniju. Preostale zemlje članice izbore održavaju u nedjelju, a među nima i Hrvatska.

Ako se predviđanja pokažu točnima, krajnje desničarske stranke ovoga će puta proći bolje nego ikad prije, potencijalno utječući na sve politike EU-a, uključujući pitanja o migraciji i klimi.

Prema anketama, desničarske stranke vjerojatno će imati snažne rezultate u zemljama, uključujući Austriju, Francusku i Italiju.

U Njemačkoj, gdje krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) posljednjih mjeseci dobro stajala u anketama, čini se da će glavni konzervativni blok CDU/CSU bivše kancelarke Angele Merkel pobijediti. Očekuje se da će nakon konzervativnog bloka najviše glasova osvojiti socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza, Zeleni i AfD.

Prva prognoza za raspodjelu mjesta u novom sazivu Europskog parlamenta trebala bi biti objavljena u nedjelju nakon 20 sati.

Prvi preliminarni rezultati iz pojedinih država Europske unije očekuju se nakon 23 sata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter