europska komisija

Na konferenciji u Ateni obećali 3,5 milijardi eura za zaštitu oceana

| Autor: Hina
Snimila Danijela Bauk

Snimila Danijela Bauk


Europska unija potrošit će 3,5 milijardi eura za zaštitu oceana i promicanje održivosti nizom inicijativa ove godine, rekao je u utorak najviši dužnosnik EU-a za okoliš.

Na konferenciji "Naš ocean" u Ateni objavljeno je 40 obećanja koje podrazumijevaju borbu protiv onečišćenja mora i potporu održivom ribarstvu. Tiču se i ulaganja u takozvanu plavu ekonomiju, odnosno održivo korištenje morskih i slatkovodnih resursa za gospodarske aktivnosti.

"Ocean je dio onoga što jesmo i naša je zajednička odgovornost", rekao je povjerenik EU-a za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevicius.

Služba za klimatske promjene Copernicus Europske unije izvijestila je prošlog mjeseca da su temperature oceana u veljači dosegnule rekordnu visinu. Prekomjerni izlov ribe i onečišćenje plastikom također su glavne prijetnje oceanima.

Najveći dio EU fondova iskoristit će se za potporu 14 investicija i jednoj reformi u održivom ribarstvu i akvakulturi u Cipru, Grčkoj, Poljskoj, Portugalu i Španjolskoj. Ostale inicijative EU-a usmjerene su na pomoć afričkim zemljama u razvoju njihovog plavog gospodarstva.

Konferencija "Naš ocean" iznjedrila je više od 2160 obveza vrijednih približno 130 milijardi dolara od svog pokretanja 2014. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of