ZAGREB

EPP se povukao iz pregovora o Aktu o obnovi prirode jer je prijedlog "loš"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska pučka stranka objavila je da se povukla iz pregovora o Aktu o obnovi prirode i pozvala je Europsku komisiju da izradi novi prijedlog jer sadašnji, prema europskim pučanima, ugrožava proizvodnju hrane u Europi i sigurnost hrane u Africi. 

Klub zastupnika EPP-a odlučio se povući iz pregovora o planiranom zakonu nakon još jednog kruga pregovora s drugim političkim klubovima.

"Prijedlog je prije svega bio loš i izostao je odgovor na naše zabrinutosti", priopćili su predsjednik EPP-a Manfred Weber i eurozastupnica i glavna pregovaračica EPP-a o obnovi prirode Christine Schneider.

Europska komisija je u lipnju prošle godine predložila zakonodavni akt usmjeren na obnovu prirode, odnosno revitalizaciju više od 80 posto europskih staništa koja su u lošem stanju. 

Prijedlogom se nastoji obuhvatiti najmanje 20 posto kopnenih i morskih područja Europske unije do 2030. godine, a do 2050. obnoviti sve ekosustave kojima je to potrebno. Za svaki uloženi euro u obnovu prirode, ostvaruje se dodana vrijednost između osam i 38 eura, navodi Komisija u svom prijedlogu. 

"Zakon o obnovi prirode u svom sadašnjem obliku dovest će do manje proizvodnje hrane u Europi, a gurati cijene hrane još više, riskira se dodatno potkopavanje sigurnosti hrane u Africi i blokada infrastrukturnih projekata ključnih za našu klimatsku tranziciju", rekao je Weber. "To nam jednostavno nije prihvatljivo. Ne možemo nastaviti kao da se ništa nije dogodilo našem gospodarstvu od početka rata i pretjeranog pritiska na naše ruralne zajednice i naše poljoprivrednike. Klub EPP-a zalaže se za zaštitu i obnovu prirode, ali ovaj zakon jednostavno nije dovoljno dobar", dodao je. 

Schneider je rekla da zakon predstavlja "napad na europsku poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo", rekla je Schneider.

"Europska komisija ne može očekivati da će EPP samo prihvatiti prijedlog bez sveobuhvatne procjene utjecaja na sigurnost hrane, smanjeno poljoprivredno zemljište i uvođenje obnovljive energije. O tome se ne može pregovarati. Ako je Komisija ozbiljna po pitanju obnove prirode, trebala bi iznijeti novi prijedlog što prije”, zaključila je eurozastupnica. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of