VARŠAVA

Europski povjerenik podržava ograničenje uvoza ukrajinskog žita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski u četvrtak je rekao da bi podržao poljski prijedlog ograničenja trgovanja s Ukrajinom, u vrijeme nezadovoljstva dijela europskih poljoprivrednika zbog uvoza jeftinih ukrajinskih žitarica. 

Rusija je Ukrajini, jednoj od najvećih svjetskih izvoznica žitarica, nakon početka invazije blokirala crnomorske luke iz kojih izvozi većinu žitarica u svijet, pa je Kijev pronašao alternativne lance kroz članice Europske unije Poljsku i Rumunjsku. 

Čepovi u opskrbi doveli su do toga da su velike količine ukrajinskih žitarica, jeftinije od proizvedenih u Europi, završile u članicama EU-a, pogodivši time lokalne proizvođače. 

„Ako poljska vlada zatraži ograničenje trgovine s Ukrajinom, jasno je da ću podržati taj prijedlog“, rekao je Wojciechowski novinarima u Bruxellesu. 

Poljak, član vladajuće stranke Pravo i pravda, dao je izjavu nakon sastanka Europske komisije na kojem je odobren 56 milijuna eura vrijedan paket pomoći za poljoprivrednike u državama koje graniče s Ukrajinom.

Poljska će u sklopu paketa primiti 30 milijuna eura. 

„Već pripremamo novi paket pomoći i taj će biti većeg iznosa“, rekao je povjerenik. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u srijedu je rekao kako želi da EU iskoristi sve moguće alate kako bi ograničila količinu ukrajinskog žita koje ulazi na europsko tržište. 

Morawiecki je naglasio da se slaže s čelnicima nekoliko Ukrajini susjednih država koji od Europske komisije traže djelovanje po to pitanju. 

Wojciechowski je rekao da te zemlje moraju postići jedinstven stav koji će on potom podržati. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of